Lato, gorąca plaża, dobra zabawa, ale jeść coś też trzeba. Zamiast sięgać po niezdrowe przekąski, polecamy zdrowe owoce. Które warto jeść w sezonie letnim?
Owoce kontra niezdrowe jedzenie
Podczas wakacji znacznie częściej sięgamy po niezdrowe jedzenie. Będąc na urlopie przyznajemy sobie prawo do spełniania wszystkich zachcianek, także tych kulinarnych. Budki z jedzeniem typu fast food kuszą na promenadzie, a podczas zakupów, do koszyka, oprócz piwa obowiązkowo trafiają chipsy, paluszki i słone orzeszki. W końcu mamy lato, wolne, więc kto nam zabroni. Ale weźmy pod uwagę swoje zdrowie i samopoczucie. Latem, gdy temperatury przekraczają 30 stopni, tłuste i ciężkie jedzenie jest jeszcze bardziej odczuwalne w naszym organizmie. W efekcie tylko na chwilę łagodzimy głód, napędzają sobie często problemów pokarmowych. Dodamy do tego chemiczne barwniki czy konserwanty, które mogą wywołać alergie pokarmowe. Zdecydowanie lepszą i zdrowszą opcją będzie sięgnięcie po to, co naturalne. Sezonowe owoce będą pyszną przekąską czy dodatkiem do wielu dań. Które warto jeść latem?
Arbuz
Arbuz to zdecydowanie owoc lata. Bez niego nie ma mowy o wakacyjnym klimacie i wspaniałym smaku. Nie dość, że jest soczysty i słodki, to wspaniale gasi pragnienie i nawadnia organizm. Owoc zawiera bardzo mało kalorii, więc śmiało możemy go jeść. Jest źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak potas. Najlepiej smakuje właśnie w lipcu. Wcale nie musi być przechowywany w lodówce, wystarczy mu temperatura pokojowa. Idealny jest dla osób chorych na serce. Zjedzenie arbuza będzie bardziej korzystne dla zdrowia czy wypicie puszki gazowanego napoju czy smakowej wody.
Truskawki
Czerwone owoce, czyli truskawki to także symbol owocowego i zdrowego sezonu letniego. Bogate w witaminę C i inne składniki odżywcze, dostarczą nam porządnej dawki zdrowia. Truskawki mogą pochwalić się nie tylko właściwościami zdrowotnymi, ale także urodowymi. Świetnie nadają się do wybielania zębów czy jako energetyczno-odżywcza maseczka dla cery. Owoce pomagają w odchudzaniu i odkwaszają organizm. Sezon na truskawki nie trwa długo, więc spieszmy się z konsumpcją owoców. Uważajmy tylko w przypadku alergików, ponieważ truskawki mogą wywołać reakcje alergiczne.
Agrest
Zielone czy różowe owoce rosną na kolczastych krzakach. Latem smakują wybornie, dzięki połączeniu słodyczy i kwaskowatości. Agrest jest uznawany za jeden z najbardziej zdrowych owoców, więc tym bardziej warto po niego sięgnąć. Reguluje pracę układu pokarmowego i zmniejsza poziom złego cholesterolu. Dostarczy organizmowi magnezu i wzmocni odporność. Jest mało kaloryczny, więc nie zaszkodzi naszej figurze. Podobnie jak truskawki, znajdzie swoje zastosowanie kosmetyczne, chociażby w formie maseczki.
Morele
Morele to prawdziwe bogactwo witamin. Jedząc je regularnie, możemy zapomnieć o suplementach. Mają w sobie karoten. Zaleca się je dzieciom i kobietom w ciąży. Morele zachwycają delikatnym, aksamitnym miąższem i słodkim smakiem. Działają przeczyszczająco, więc zaleca się spożywanie ich po posiłku. Morele z pewnością uregulują nasz przewód pokarmowy i pomogą w pozbyciu się toksyn.
Katarzyna Antos