Sezon grillowy możemy uznać za otwarty, choć w tym roku wiosenna aura zbyt nas nie rozpieszcza. Na spotkaniach przy grillu pojawiają się także najmłodsi. Wtedy zastanawiamy się, co im podać, a czego lepiej unikać. Jak przygotować grill dla dzieci?
Prosto z grilla
Grill to nieodłączny punkt plenerowych spotkań. Rodzinne przyjęcia przy ruszcie to dla wielu sposób na udany weekend. Ale czy nasze pociechy mogą jeść potrawy z grilla? Czy bezkarnie można podać im grillowanie kiełbaski? Jedzenie przygotowywane na grillu jest bardzo smaczne, ale niekoniecznie zdrowe, szczególnie dla młodych organizmów. Kiełbaski, które tak uwielbiamy czy nawet parówki z grilla nie są polecane najmłodszym. Podczas obróbki termicznej, w produktach wytwarzają się szkodliwe substancje, także rakotwórcze, które mogą zaszkodzić maluchom. Wszystko za sprawą tłuszczu, który w połączeniu z ogniem wydziela takowe, chemiczne związki. W przypadku dzieci, powinniśmy zrezygnować z pieczenia bezpośrednio na ruszcie. Zdecydowanie zdrowszą opcją będzie użycie specjalnych aluminiowych tacek. Jedzenie nie będzie przywierać do rusztu oraz ograniczymy wydzielanie szkodliwych substancji. Niebezpieczne mogą być także zbyt mocno przypalone kawałki mięsa czy innych produktów pokarmowych lub ich niedopieczenie. Zanim podamy cokolwiek dziecku, upewnijmy się, że nadaje się do jedzenia, jest wystarczająco dopieczone ale nie zwęglone. Nawet dorośli nie powinni spożywać przypalonego na grillu jedzenia.
Warzywa i ryba z grilla
Najlepszą opcją na grilla dla dzieci będą warzywa. Nie dość, że są zdrowe, to jeszcze kolorowe, co tylko zachęci maluchy do ich spróbowania. Warzywa są doskonałe do przyrządzania na ruszcie, ponieważ wtedy zachowują większość swoich wartości odżywczych, czyli cennych minerałów i witamin, które są niezbędne w prawidłowym rozwoju dzieci. Grillować możemy praktycznie wszystkie warzywa, cukinię, ziemniaki, kukurydzę czy szparagi. Samo ich przygotowanie może okazać się dla maluchów wspaniałą zabawą. Alternatywą dla typowo mięsnych potraw są ryby. Przyrządzone na grillu dosłownie rozpływają się w ustach. Z dodatkiem delikatnych ziół zasmakują również najmłodszym. Pamiętajmy jednak, że maluchom musimy podać ryby bez ości, by uniknąć przypadkowego zadławienia. Dokładnie oprawmy ryby przed podaniem lub wybierajmy gotowe filety. Przyrządzając potrawy na grillu unikajmy soli. Dodatki w postaci lekkich sałatek czy domowych sosów na bazie jogurtu naturalnego wzbogacą smak naszych dań. Dziec chętnie zjedzą mięso, ale drobiowe. Delikatny indyk czy kurczak upieczony na grillu będzie lepszą opcją niż tłusta karkówka czy kaszanka. Wszelkie warzywa czy potrawy mięsne możemy piec owinięte w folię aluminiową. A dla niejadków przygotujmy pieczywo. Grzanki będą fantastycznym dodatkiem do innych dań, również dla tych nieco starszych miłośników plenerowych imprez.
Z grillem ostrożnie
Przygotowując grill, na którym będą także dzieci, nie zapomnijmy o właściwej rozpałce. Te, które są dostępne na rynku zwykle zawierają chemiczne związki, których opary są bardzo szkodliwe dla zdrowia, nie tylko najmłodszych. Zapomnijmy także o denaturacie czy benzynie. Gazety także nie są dobrym pomysłem, ponieważ farba drukarska ulatnia się podczas spalania. Zostają więc suche gałązki czy siano, które w kontakcie z ogniem pomoże rozpalić nam grill. Pamiętajmy, by dzieci trzymały się z dala od ognia i palącego się grilla. Ruszt i cała jego obudowa będzie gorąca pod wpływem wysokiej temperatury, więc pilnujmy, by dziecięce rączki jej nie dotykały.
Katarzyna Antos