Znamy ją doskonale, gdyż pojawia się na naszym stole w okresie wielkanocnym. Nie wszyscy wiedzą, że pod nazwą rzeżucha kryje się pieprzyca siewna. Co to za roślina?
Pieprzyca siewna – Lepidium sativum
Pieprzyca siewna jest znana w szerszym kręgu jako rzeżucha. Pochodzi z dalekiej Azji i należy do roślin jednorocznych. Uprawiana jest na całym świecie, choć rośnie również dziko. W Polsce określana jest jako rzeżucha siewna czy też ogrodowa, co nie jest do końca poprawne. Pieprzyca siewna sięga do ok. 60 cm wysokości. Charakteryzują ją zielone drobne listki, które jako młode nadają się do spożycia na surowo. W jej skład wchodzą związki siarki, co daje specyficzny zapach i niebieskawy odcień liści. Już po kilku dni od wysiania wyrastają zielone kiełki rzeżuchy, które możemy spożywać.
Samo wysianie pieprzycy jest niezwykle proste. Pieprzycę wyhodujemy w warunkach domowych. Możemy wysiewać ja przez cały rok. Wystarczy wata lub lignina, woda i spodek. Na zwilżonej wacie umieszczamy nasiona rośliny, które wkrótce zaczną kiełkować. Następnie należy podlewać roślinę, by zdrowo rosła. Tempo wzrostu przyspieszymy, stawiając roślinę w nasłonecznionym miejscu. Zwykle po ok. 1,5 tygodnia możemy cieszyć się zieloną rośliną, która stanowi popularna dekorację wielkanocna oraz dodatek do świątecznych potraw. Sam zwyczaj wysiewania rzeżuchy na Wielkanoc ma swoją tradycję i historię, która sięga czasów panowania Władysława Jagiełły. Symbolizuje siły witalne i nowe życie.
Pieprzyca siewna i jej właściwości
Rzeżucha tonie tylko zielone listki, które ozdobią nasz stół wielkanocny czy parapet. Sama roślina, ze względu na wielkość i całościowy wygląd, nie jest zbyt efektowna. Jednak kryje w sobie moc właściwości zdorowotnych. Pieprzyca siewna jest bowiem źródłem witaminy C. Zawiera jej tyle samo co cytryna. Roślina dostarcza również jodu i to najwięcej spośród wszystkich warzyw. To nie wszystkie cenne substancje, jakie może nam zapewnić. Oprócz witaminy C i jodu, w pieprzycy znajdziemy magnez, chrom, żelazo, siarkę oraz wapń. Tego typu kompleks witamin i minerałów będzie dobrym zastrzykiem zdrowia w sezonie wiosennym, kiedy dopada nas przeziębienie i poczucie zmęczenia.
Jak jeść pieprzycę?
Pieprzyca ma charakterystyczny, pikantny smak, który doskonale podkreśli wielkanocne potrawy. Z powodzeniem możemy dodać młode listki do sałatki, kanapek czy faszerowanych jajek. Rzeżuchę dodać możemy również do zupy. Dzienna dawka rośliny nie powinna przekraczać 5 łyżek, ponieważ nadmierne spożycie niesie ze sobą ryzyko zapalenia pęcherza moczowego. Spożywajmy więc rzeżuchę w nadmiarze, ciesząc się jej smakiem i zdrowotnymi właściwościami.
Pieprzyca to doskonałe źródło błonnika, więc warto wprowadzić ją do codziennego menu, usprawnić funkcjonowanie układu pokarmowego. Niech gości na naszych stołach nie tylko od święta.
Katarzyna Antos