Doskonale znamy sytuacje, kiedy spiesząc się do szkoły czy pracy, nie mamy czasu na zjedzenie pełnowartościowego śniadania. Sięgamy po produkty, które nie zawsze służą naszemu organizmowi, szczególnie z samego rana. Czego nie jeść na pusty żołądek?
Śniadanie – dobry początek dnia
Rano, zaraz po wstaniu z łóżka powinniśmy usiąść do śniadania. To najważniejszy posiłek dnia, ponieważ zapewnia nam dobry start na nowy dzień, energię i siłę do działania. Zdarza się, że nie zjadamy śniadania, lub jemy je dopiero w pracy czy szkole. Nie jest to najlepsze rozwiązanie. Unikając jedzenia śniadań szkodzimy sobie. Po całej nocy snu, nasz żołądek jest pusty, więc szybko odczujemy głód. Organizm domaga się składników odżywczych, które pozwolą mu prawidłowo funkcjonować. Lecz nie wszystkie produkty są zlecane na śniadanie. Czego warto unikać z samego rana?
Banany
Banany to bardzo lubiane i popularne owoce. Są słodkie, smaczne i kaloryczne, więc wydawałyby się idealne na pierwszy posiłek. Zawierają dużą ilość błonnika i magnezu, co jest nam potrzebne, ale nie na pusty żołądek. Banan sprawdzi się na drugie śniadanie, jako zdrowa przekąska. Inaczej może być dla nas zbyt ciężkostrawny.
Słodkie bułki
Bułki z owocowym nadzieniem czy czekoladą, lukrowane pączki i słodkie ciasteczka, a do tego kawa i śniadanie gotowe, ale niestety bardzo niezdrowe. Zbyt duża ilość cukru z rana, źle wpływa na pracę trzustki. Jedząc w ten sposób, w przyszłości możemy nabawić się cukrzycy. Słodkie śniadania są dopuszczalne, jeśli bułki zastąpimy ryżem, naleśnikami czy owocami, które są źródłem naturalnych cukrów.
Surowe warzywa
Warzywa są zdrowe, ale tych surowych, nie powinniśmy jeść na pusty żołądek, jeśli nie chcemy nabawić się zgagi. Inną przyczyną przykrych dolegliwości może być skórka z warzyw, zalegająca w żołądku. Dlatego, gdy nie chcemy zrezygnować z kanapki z pomidorem, sparzmy wcześniej warzywa i obierzmy ze skórki.
Jogurt
Wiele osób zapewne spożywa na śniadanie wszelkiego rodzaju jogurty, które są reklamowane jako zdrowe. Naturalny jogurt owszem, jest wartościowy, bo zawiera zdrowe bakterie. Substancje odżywcze giną w połączeniu z kwasami w żołądku. Zjadając taki jogurt, nie czerpiemy z niego żadnych cennych składników. Lepiej zjeść go na drugie śniadanie lub w połączeniu z płatkami owsianymi i owocami.
Czosnek
Czosnek jest zdrowy, działa antybakteryjne, dlatego polecany jest w okresie przeziębień i grypy. Ale nigdy na pusty żołądek, ponieważ jest ciężkostrawny. Dodatkowym minusem jest charakterystyczny zapach, który całkowicie nie znika nawet po umyciu zębów. Więc jeśli nie chcemy, by nasi współpracownicy odsuwali się od nas podczas rozmowy, zostawmy czosnek na później, a na śniadanie zjedzmy coś innego.
Katarzyna Antos