Uwielbiamy makarony, które stanowią jeden z filarów kuchni włoskiej. W połączeniu z aromatycznymi sosami, warzywami i innymi dodatkami tworzą wspaniałe i pyszne dania. Dziś prezentujemy proste przepisy na makarony, które zachwycą każdego miłośnika gotowania.
Makarony
Wyróżniamy dość sporo rodzajów makaronów, co pozwala nam na wiele eksperymentów w kuchni. Tradycyjne spaghetti, pappardelle czy może penne lub lasagne. Z każdego makaronu przygotujemy pyszne i wyjątkowe danie. Wystarczy dodać do niego sos, warzywa, mięso oraz odpowiednie przyprawy. Makarony to dobre rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Przygotujemy je szybko, nawet z tego, ca aktualnie mamy w lodówce.
Penne z kurczakiem i pieczarkami
Składniki:
- 500 g makaronu pełnoziarnistego penne
- 2 piersi z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- świeży koperek
- 50 ml śmietanki 30%
- bazylia
- oregano
- majeranek
- sól himalajska, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy z przyprawami, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem. Gdy zmiękną, dodajemy śmietankę, kurczaka i koperek. Doprawiamy sos do smaku. W międzyczasie gotujemy makaron. Po odcedzeniu łączymy go z sosem i podajemy na ciepło.
Tortellini w sosie brokułowym
Składniki:
- 1 paczka tortellini
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- mozarella
- sól, pieprz
- zioła włoskie
- oliwa z oliwek
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Tortellini gotujemy. W tym czasie posiekaną cebulę, czosnek i mąkę smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy mleko energicznie mieszając i na koniec starty ser. Brokuł smażymy na patelni i dodajemy do sosu, doprawiając go do smaku. Makaron polewamy sosem i ozdabiamy listkami świeżych ziół.
Tagliatelle ze szpinakiem
Składniki:
- makaron tagliatelle
- świeży szpinak baby
- czosnek
- suszone pomidory
- sól, pieprz
- 2 łyżki śmietany
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie smażymy na patelni szpinak, razem z czosnkiem i pokrojonymi pomidorami. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy śmietanę, cały czas mieszając. Do sosu dodajemy odcedzony makaron i dobrze mieszamy.
Pappardelle z czarnuszką
Składniki:
- 5 gniazd makaronu pappardelle
- 1 słoiczek sosu z żółtych pomidorów
- 2 łyżki czarnuszki
- natka pietruszki
- sól
Przygotowanie:
Makaron gotujemy. Sos podgrzewamy a natkę pietruszki siekamy. Ugotowany makaron łączymy z sosem, doprawiamy do smaku, dodajemy czarnuszkę i mieszamy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Katarzyna Antos