przepisy na makarony

Uwielbiamy makarony, które stanowią jeden z filarów kuchni włoskiej. W połączeniu z aromatycznymi sosami, warzywami i innymi dodatkami tworzą wspaniałe i pyszne dania. Dziś prezentujemy proste przepisy na makarony, które zachwycą każdego miłośnika gotowania.

Makarony

Wyróżniamy dość sporo rodzajów makaronów, co pozwala nam na wiele eksperymentów w kuchni. Tradycyjne spaghetti, pappardelle czy może penne lub lasagne. Z każdego makaronu przygotujemy pyszne i wyjątkowe danie. Wystarczy dodać do niego sos, warzywa, mięso oraz odpowiednie przyprawy. Makarony to dobre rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Przygotujemy je szybko, nawet z tego, ca aktualnie mamy w lodówce.

Penne z kurczakiem i pieczarkami

Składniki:

  • 500 g makaronu pełnoziarnistego penne
  • 2 piersi z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • świeży koperek
  • 50 ml śmietanki 30%
  • bazylia
  • oregano
  • majeranek
  • sól himalajska, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy z przyprawami, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem. Gdy zmiękną, dodajemy śmietankę, kurczaka i koperek. Doprawiamy sos do smaku. W międzyczasie gotujemy makaron. Po odcedzeniu łączymy go z sosem i podajemy na ciepło.

Tortellini w sosie brokułowym

Składniki:

  • 1 paczka tortellini
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mozarella
  • sól, pieprz
  • zioła włoskie
  • oliwa z oliwek
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

Tortellini gotujemy. W tym czasie posiekaną cebulę, czosnek i mąkę smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy mleko energicznie mieszając i na koniec starty ser. Brokuł smażymy na patelni i dodajemy do sosu, doprawiając go do smaku. Makaron polewamy sosem i ozdabiamy listkami świeżych ziół.

Tagliatelle ze szpinakiem

Składniki:

  • makaron tagliatelle
  • świeży szpinak baby
  • czosnek
  • suszone pomidory
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki śmietany

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie smażymy na patelni szpinak, razem z czosnkiem i pokrojonymi pomidorami. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy śmietanę, cały czas mieszając. Do sosu dodajemy odcedzony makaron i dobrze mieszamy.

Pappardelle z czarnuszką

Składniki:

  • 5 gniazd makaronu pappardellemakarony
  • 1 słoiczek sosu z żółtych pomidorów
  • 2 łyżki czarnuszki
  • natka pietruszki
  • sól

Przygotowanie:

Makaron gotujemy. Sos podgrzewamy a natkę pietruszki siekamy. Ugotowany makaron łączymy z sosem, doprawiamy do smaku, dodajemy czarnuszkę i mieszamy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Katarzyna Antos