Szparagi to dla wielu osób wciąż wykwintne warzywo, po które sięgają zdecydowanie rzadko. Podobnie jak inne jadalne rośliny posiadają dużo właściwości prozdrowotnych. Jednak mają tez swoje drugie oblicze – mogą uczulać. Alergia na szparagi występuje bardzo rzadko. Mimo tego, warto poznać jej przyczyny i objawy.
Czym są szparagi?
Szparagi (Asparagus officinalis) to wieloletnie warzywo należące do rodziny liliowatych. Znane są ze swoich charakterystycznych, młodych pędów, które są jadalne i cenione za swój delikatny smak oraz wartości odżywcze. Szparagi dzielą się na trzy główne odmiany: zielone, białe i fioletowe… i w każdej postaci są pyszne i zdrowe.
Zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na pracę organizmu. Żelazo, wapń czy fluor to tylko niektóre ze składników tych warzyw. Regularne spożycie szparagów usprawnia perystaltykę jelit i wpływa na kondycję skóry, włosów oraz paznokci. To wdzięczne warzywa, z których przygotujemy smaczne zupy typu krem, tarty lub zapiekanki. Szparagi pełnią także rolę samodzielnego dania, przystawki czy dodatku do obiadu.
Sezon na świeże szparagi w Polsce trwa zazwyczaj od kwietnia do czerwca, z największą dostępnością w maju. W innych częściach świata sezon może się różnić w zależności od klimatu i metod ich uprawiania. Warto jednak zauważyć, że w wielu sklepach szparagi są dostępne przez cały rok kalendarzowy.
Alergia na szparagi
Niestety nie wszyscy mogą cieszyć się smakiem tych zdrowych warzyw. Alergia na szparagi wpisuje się w grupę alergii pokarmowych. Uczulenia tego typu są powszechne zwłaszcza u dzieci. Niektóre z alergenów pokarmowych wykazują silne działanie alergizujące, przez co nawet ich mała ilość bywa niebezpieczna.
Mimo wielu cennych składników odżywczych, w tym witamin i błonnika pokarmowego, szparagi nie dla wszystkich są odpowiednim posiłkiem. Osoby uczulone na szparagi, które nigdy wcześniej nie próbowały szparagów, powinny ostrożnie podchodzić do ich spożycia. Dzieciom można podawać je dopiero po ukończeniu 8. miesiąca życia.
Alergia na szparagi może wywoływać następujące objawy:
- reakcje skórne jak swędzenie, wysypka czy pokrzywka;
- problemy z układem pokarmowym jak bóle brzucha, nudności, wymioty czy biegunka;
- objawy oddechowe typu katar i kaszel lub trudności w oddychaniu;
- obrzęk w szczególności obrzęk ust, języka, rzadko gardła.
W niektórych przypadkach może pojawić się wstrząs anafilaktyczny.
Jednak najczęściej spotykane objawy, jakie mogą pojawić się po spożyciu tych warzyw, to głównie dolegliwości ze strony układu pokarmowego czy jamy ustnej.
Co uczula w szparagach?
Alergia na szparagi może być spowodowana jednym z poniższych czynników:
- białka: głównym alergenem w szparagach są specyficzne białka, które organizm osoby uczulonej rozpoznaje jako obce;
- asparagina: to aminokwas, od którego szparagi wzięły swoją nazwę, może wywoływać reakcje alergiczne u niektórych osób;
- reakcje krzyżowe: zdarza się, iż osoby uczulone na inne warzywa z rodziny liliowatych (np. cebula, czosnek) mogą reagować na szparagi ze względu na podobieństwo białek;
- LTP (Lipid Transfer Proteins): to białka, obecne miedzy innymi w szparagach, mogą być przyczyną alergii.
Warto pamiętać, że reakcja na szparagi może być również spowodowana nietolerancją, a nie alergią.
Wszystkim tym, którzy mogą jeść szparagi, jak najbardziej to zalecamy. Warto wykorzystać zdrowotne właściwości szparagów, ciesząc się jednocześnie ich smakiem. W przypadku podejrzenia alergii na szparagi, należy skonsultować się z alergologiem w celu przeprowadzenia odpowiednich testów i ustalenia bezpiecznej diety.
Katarzyna Antos