W sklepach pojawia się coraz więcej zdrowych produktów, także dla alergików. Mąka kokosowa jest określana, jako jedna z najdelikatniejszych tego typu produktów. Dlaczego warto ją stosować?
Mąka kontra alergia
Wiele osób nie może używać tradycyjne mąki pszennej. Wszystko przez zawarty w niej gluten, czyli białko zbóż. Białko może być szkodliwe. Wynikiem reakcji na zbożowe białko jest alergia, nietolerancja lub celiakia. Każde z tych schorzeń odznacza się objawami układu pokarmowego. Bóle brzucha, wzdęcia czy inne tego typu dolegliwości nie są zbyt przyjemne. Na szczęście w alternatywie do zwykłej mąki mamy wiele innych produktów, które z powodzeniem zastępują ten produkt.
Mąka kokosowa
Mąka kokosowa zawiera białko i błonnik, ale za to nie znajdziemy w niej glutenu. Dzięki temu stanowi idealny produkt z osobami uczulonymi na gluten czy z celiakią. Kokosowy błonnik usuwa z przewodu pokarmowego ubytki przemiany materii organizmu. Działa więc oczyszczająco. Błonnik reguluje poziom cukru i insuliny we krwi, więc sprzyja chorym na cukrzycę. To jednak nie koniec właściwości mąki kokosowej. Ten spożywczy produkt jest również źródłem tłuszczy, także tych zdrowych. Organizm człowieka korzysta z nich jak z banku energii. Co ciekawe, mąka z kokosa obniża zły cholesterol. Poprzez to zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia.
Mąka kokosowa – zastosowanie
Mąka z orzechów kokosowych doskonale sprawdza się w kuchni. Sprawdza się do wszelkich wypieków czy naleśników. Z powodzeniem zamienia się w składnik zdrowych i pożywnych koktajli. Jest idealna do naleśników czy ciast, ponieważ wzbogaca je w delikatny i charakterystyczny słodki smak. Może być wykorzystywana także w przygotowaniu dań kuchni orientalnej.
Mąka kokosowa jest nie tylko zdrowa. Zastąpi mąkę pszenną w diecie alergika oraz wzbogaci smak i konsystencję wielu wspaniałych dań. Warto uzupełnić kuchenną spiżarnię właśnie mąką kokosową, by cieszyć się dobrocią, którą nam oferuje.
Katarzyna Antos