Jedni nigdy nie zamieniliby małej czarnej, na kubek zielonej kawy, inni nie mogą bez niej żyć. Bez wątpienia zielona kawa jest wyjątkowym produktem. Poznajcie jej właściwości i przekonajcie się, dlaczego warto ją pić!
Zielona kawa
Zielona kawa to nic innego jak ziarna, które nie zostały poddane procesowi palenia, który mam miejsce przy typowej kawie. Stąd zielony kolor, czyli naturalna barwa, jaką posiadają ziarna. Coraz częściej niepalona kawa pojawia się w ofercie kawiarni. Zyskała także szerokie grono miłośników, wśród fanów zdrowego stylu życia i odchudzania. Kawa ta, oprócz nietypowej, zielonej barwy, która od razu przywołuje eko skojarzenia, ma dość charakterystyczny smak, który nie każdemu przypada do gustu. Kawa jak kawa, a jednak niepowtarzalna i wyjątkowa także ze względu na swoje właściwości. Czego możemy oczekiwać od filiżanki czy kubka takiego napoju?
Właściwości zielonej kawy
Miłośników kawy nie brakuje, choć tych lubujących się w zielonym napoju jest zdecydowanie mniej, warto sięgnąć po filiżankę zielonej kawy. Napój ma właściwości antyoksydacyjne. Dzięki niej, cukier odkłada się w organizmie wolniej, co sprzyja spalaniu tłuszczu. Stąd takie zainteresowanie ze strony osób będących na diecie, odchudzających się. Wszystko za sprawą kwasu chlorogenowego, który znajduje się w surowych ziarnach kawy. Wraz z zieloną kawą otrzymujemy więc coś w rodzaju suplementu, korzystnie wpływającego na nasze zdrowie. Związki obecne w składzie niepalonej kawy działają antyrakowo. Jak się okazuje, kwa tego typu może przeciwdziałać wielu chorobom, nie tylko nowotworom. Chroni wątrobę, ma działanie przeciwzapalne a nawet przeciwgorączkowe. Pomoże zniszczyć bakterie i wirusy, więc jej regularne picie z pewnością doda nam zdrowia.
Jak przygotować zieloną kawę?
Do przygotowania kawy potrzebujemy zielonych ziaren, które dostępne są w wielu sklepach. Zwykły młynek elektryczny może nie poradzić sobie z twardymi ziarnami, dlatego najlepiej użyć moździerza lub ręcznego sprzętu. Zmielone ziarna zielonej kawy zalewamy wrzątkiem i zaparzamy przez 10 minut. Na kubek pojemności 250 ml wystarczą dwie czubate łyżeczki kawy. Napar podajemy według uznania, z cukrem czy innymi ulubionymi dodatkami. Zielona kawa ma lekko ziołowy smak, w którym odnajdziemy nutę goryczy. Możemy przygotować ją także na zimno, chłodząc napar i podając z lodami czy kostkami lodu i bitą śmietaną.
Zielona kawa jest zdrowa i ma piękny kolor. Zaparzona w szklankach z pewnością zrobi wrażenie na naszych gościach i pozwoli odkryć nowy wymiar smaku kawowych ziaren. Dla lepszych efektów zdrowotnych, zaleca się picie filiżankę zielonej kawy rano na czczo. Jeśli wypijamy zbyt dużo czarnej kawy, warto ją nieco ograniczyć lub zastąpić zielonym naparem z niepalonych ziaren.
Katarzyna Antos