miód

Organizm dziecka rozwija się wraz z jego wiekiem. Niektóre z produktów spożywczych mogą być szkodliwe dla tak młodego organizmu. Które produkty są zakazane dla dzieci do pierwszego roku życia?

Dieta dziecka

Dziecko, które niedawno pojawiło się na świecie wymaga odpowiedniego odżywiania. Niewykształcony w pełni organizm przyjmuje tylko niektóre produkty, dlatego dieta maluszka powinna być bezpieczna. W diecie nie może zabraknąć odżywczych składników, niezbędnych dla prawidłowego rozwoju wszystkich układów. Rodzice często nie wiedzą, kiedy zacząć podawać konkretne produkty pokarmowe. Niezbędna wiedza powinna pomóc w komponowaniu właściwej diety.

Mleko krowie

Mleko to podstawowy składnik diety dziecka, ale też silny alergen. Dzieci bardzo często wykazują objawy uczulenia pokarmowego na krowie mleko. Przyczyną są białka w nim zawarte, które organizm dziecka może traktować jako obce ciała. U dzieci diagnozuje się także nietolerancję laktozy, ale w tym przypadku wystarczy podać dziecku określony enzym. Niektórzy specjaliści twierdzą, że mleko krowie warto zacząć podawać dopiero po ukończeniu pierwszego roku życia. Jogurty można podawać jednak wcześniej, ponieważ białka w nich zawarte poddaje się procesowi fermentacji.

Miód

Miód jest pyszny i zdrowy, ale dla niemowlaków nie jest wskazany. Zawiera alergeny roślinne takie jak pyłki roślin, kwiatów i części owadów, więc może wywoływać alergie. Dużym zagrożeniem mogą być bakterie, które w tak młodym organizmie niosą ryzyko odwodnienia i zatrucia.

Owoce morza

Krewetki czy małże to silne alergeny. Dodatkowo mogą doprowadzić do zadławienia dziecka. Takich produktów nie należy podawać małym dzieciom.

Orzechy

orzechy

Orzechy możemy wprowadzić do diety dziecka dopiero po pierwszym roku życia. Choć są źródłem wielu cennych składników odżywczych, mają dość twardą strukturę. Niewykształcone zęby niemożliwą dziecku ich dobre pogryzienie. Taką przekąskę odstawmy więc na późniejsze lata.

Katarzyna Antos