Zupa serowa z kaszą jęczmienną
Składniki:
Bulion warzywny
0,5 kg ziemniaków
1 marchewka
1 cebula
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
300 g serków topionych w dowolnym smaku
kurkuma
majeranek
sól, pieprz
kasza jęczmienna
Przygotowanie:
Marchew, ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na maśle. Zalewamy warzywa bulionem i dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Do zupy wsypujemy kaszę jęczmienną i gotujemy. Następnie dodajemy serki oraz przyprawy. Gotujemy do momentu roztopienia się serków.
Pomidorowa z ryżem
Składniki:
skrzydełka z kurczaka (5-6 sztuk)
4 małe marchewki
2 pietruszki
4 pomidory
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 litry wody
sól, pieprz
natka pietruszki
1,5 szklanki ryżu białego
śmietana
Przygotowanie:
Skrzydełka zalewamy wodą i dodajemy pokrojone warzywa, ziele oraz liście laurowe. Wywar gotujemy około 30 minut. Pomidory obieramy ze skórki, wycinamy twarde środki i kroimy. Przecedzamy wywar i dodajemy do niego pomidory oraz koncentrat. Gotujemy zupę przez kwadrans. Do zupy możemy dodać obrane mięso z kurczaka. Całość blendujemy i doprawiamy do smaku. Zupę podajemy z wcześniej ugotowanym ryżem. Ozdabiamy kleksem ze śmietany i posiekaną natką pietruszki.
Katarzyna Antos