W zdrowej diecie alergika warto skupić się także na tym, co pije. Wśród zalecanych napoi często wymieniany jest rooibos. Określany jako herbata rooibos, ma wiele cennych właściwości. Dlaczego warto go pić?
Rooibos – napar z czerwonokrzewu
Afrykański napar z czerwonokorzewu, czyli liści tej wyjątkowej roślin, występującej w górach południowej Afryki to rooibos. Liście dojrzewają, są suszone, a następnie pocięte na cienkie paski. Napar ma wiele nazw, które zależą od danego kraju. Często rooibos jest określany jako czerwona herbata, choć herbatą nie jest. Liście nie pochodzą bowiem z drzewa herbacianego, ale zupełnie innego krzewu. Jednak w sklepach zwykle rooibos ulokowany jest na dziale z herbatami czy ziołami,co jest bliższe jego klasyfikacji. Napój jest znany na terenie państw europejskich od wieku, choć może jego afrykańska historia jest znacznie dłuższa. Sama roślina, czyli czerwonokrzew, z którego pozyskuje się susz, mierzy ok. 2 m wysokości i przypomina nieco rośliny iglaste. Gatunkowo zaliczamy go do krzewów.
Smaczny i zdrowy napar
Tradycyjna herbata zawiera garbniki i kofeinę. Powszechny składnik kawy, jak doskonale wiemy ma działanie pobudzające, co nie każdemu służy. Podnosi bowiem ciśnienie krwi, dlatego powinny unikać jej kobiety w ciąży, dzieci, czy osoby starsze. Rooibos w porównaniu do zielonej i czarnej herbaty jest wolny od szkodliwych substancji, dlatego polecany jest najmłodszym. Napar powinien być właściwie zaparzany. Wtedy wydobędziemy z niego to,co najlepsze i najbardziej wartościowe. Najlepiej smakuje parzony przez ok. 5 minut, ale liście mogą pozostać w naszym kubku. Czerwona herbata smakuje dobrze zarówno na gorąco jak i zimno. Możemy tworzyć własne mieszanki, dodając do podstawy suszone kwiaty czy owoce. Zdecydowanie odradzamy gotowe mieszanki sklepowe, które często są sztucznie perfumowane. Naturalny rooibos zaskoczy nas smakiem i pięknym, czerwonym kolorem.
Dlaczego rooibos dla alergika?
Napar z czerwonokrzewu charakteryzuje się wieloma właściwościami, które pozytywnie wpływają na zdrowie, nie tylko alergika. Rooibos zawiera przeciwutleniacze, które nie tylko wzmacniają pracę układu odpornościowego, ale chronią przed różnymi chorobami i nowotworami. Dodatkowo działają korzystnie na skórę, spowalniając procesy starzenia. Alergicy często mają problemy z układem pokarmowym. Bóle brzucha, nudności czy biegunki to typowe objawy alergii pokarmowych. Rooibos jest więc idealnym napojem, który złagodzi tego typu dolegliwości. Kwasy fenolowe, które znajdują się w jego składzie działają rozkurczająco na żołądek, co może pomóc także na kolki u małych dzieci. Oprócz tego, rooibos to źródło mikroelementów takich jak, żelazo, cynk oraz fluor. Napar zdecydowanie polecany jest alergikom, jako alternatywa dla kawy czy herbaty. Nie ma wytycznych do do ograniczeń picia herbaty rooibos.
Warto pić rooibos bez względu na porę roku. Napar jest w pełni naturalny, bogaty i przede wszystkim zdrowy. Skoro możemy zrezygnować z picia czarnej herbaty na rzecz afrykańskiego naparu, jak najbardziej popieramy taki pomysł. Wystarczy raz spróbować, by przekonać się, że rzeczywiście warto.
Katarzyna Antos