Rola bakterii probiotycznych w łagodzeniu objawów alergii pokarmowej i atopowego zapalenia skóry

W ostatnich latach systematycznie wzrasta liczba osób zmagających się z chorobami o podłożu alergicznym. W jaki sposób można złagodzić towarzyszące im objawy?
Najczęściej problem alergii dotyczy następujących grup:
- Niemowląt i dzieci poniżej 6. roku życia
- Dorosłych, którzy od dziecka zmagają się z alergiami
- Dorosłych, u których dopiero w wieku dojrzałym (ok 30. – 40. roku życia) pojawiły się choroby o podłożu alergicznym.
O ile dwie pierwsze grupy wydają się być zrozumiałe (dzieci – skóra delikatna, częściowo przepuszczalna, dojrzewający układ odpornościowy, dorośli – od dziecka mający predyspozycje alergiczne), to trzecia może zaskakiwać.
Alergia pokarmowa – problem XXI wieku
„Alergiczną reakcję na pokarm można określić jako niewłaściwą reakcję systemu odpornościowego na spożycie produktu, który u większości osób nie powoduje niepożądanych skutków” (Robinson 2011). Układ odpornościowy osoby zdrowej funkcjonuje prawidłowo i nie traktuje alergenu pokarmowego jako potencjalnego zagrożenia, podczas gdy u chorych dochodzi do uruchomienia reakcji skierowanych przeciwko alergenowi.
Objawy alergii pokarmowej mogą być różne. U niektórych osób pojawiają się zmiany skórne w postaci wysypki, pokrzywki, zaczerwienienia i świądu. Jednak o wiele bardziej niebezpieczne są objawy ze strony układu pokarmowego (biegunka, nudności, kolka, wzdęcia) oraz układu oddechowego (zapalenie błony śluzowej gardła, śluzówki nosa). W skrajnych przypadkach może dojść do obrzęku górnych dróg oddechowych i w konsekwencji do zatrzymania oddechu.
W przypadku atopowego zapalenia skóry mamy do czynienia ze schorzeniem przewlekłym ze skłonnością do nawrotów. Zazwyczaj AZS ujawnia się we wczesnym dzieciństwie, ale może pojawić się w każdym wieku. Atopowemu zapaleniu skóry towarzyszą zmiany o charakterystycznej morfologii i lokalizacji. Choroba ta ma podłoże genetyczne, jeśli AZS zdiagnozowano u jednego z rodziców, prawdopodobieństwo wystąpienia schorzenia u dziecka wynosi 20-40%. W sytuacji, gdy obydwoje rodzice chorują na atopowe zapalenie skóry, ryzyko wzrasta do 60-80%.
W ciągu ostatnich 30 lat liczba chorych na atopowe zapalenie skóry wzrosła 2-3-krotnie. Na AZS cierpią najczęściej mieszkańcy krajów wysoko rozwiniętych. Szacuje się, że w Europie Zachodniej i Ameryce Północnej z atopowym zapaleniem skóry zmaga się 10-20% dzieci poniżej 1. roku życia, 6-8% dzieci starszych oraz 6% dorosłych (Teresiak i in. 2006).
Alergia pokarmowa, z którą najczęściej zmagają się dzieci poniżej 2. roku życia, jest jednym z istotnych czynników w rozwoju AZS. Układ immunologiczny dzieci nie jest jeszcze w pełni dojrzały, a układ pokarmowy przystosowany do takiego samego pożywienia jak u osoby dorosłej. W patogenezie atopowego zapalenia skóry mogą uczestniczyć też alergeny powietrzne takie jak pyłki roślin, kurz czy sierść zwierząt.
Artykuł sponsorowany
Preparaty probiotyczne – oręż w walce z alergią
Fizjologiczna mikroflora przewodu pokarmowego człowieka odgrywa kluczową rolę w rozwoju procesów immunologicznych. Bakterie te jako pierwsze mają kontakt z patogenami, które przedostały się do organizmu dziecka i to właśnie one „pomagają” aktywować niedojrzały jeszcze układ odpornościowy. Każda zmiana zarówno ilościowa, jak i jakościowa mikroflory przewodu pokarmowego dziecka może doprowadzić do wystąpienia alergii pokarmowej i/lub AZS.
Można jednak modyfikować naturalną mikroflorę człowieka poprzez stosowanie probiotyków, czyli preparatów zawierających żywe, wyselekcjonowane szczepy mikroorganizmów o udokumentowanym działaniu prozdrowotnym.
Latopic® to jedyny na polskim rynku specjalistyczny preparat zawierający polskie szczepy bakterii kwasu mlekowego przebadane na polskich dzieciach. Ich obecność w preparacie jest szczególnie ważna, ponieważ w poszczególnych krajach (szerokościach geograficznych) fizjologiczna mikroflora człowieka może się różnić. Saszetka preparatu Latopic® zawiera aż 1mld bakterii – 3 opatentowane szczepy liofilizowanych bakterii kwasu mlekowego:
– Lactobacillus paracasei ŁOCK 0919,
-Lactobacillus casei ŁOCK 0908,
– Lactobacillus casei ŁOCK 0900.
Bakterie kwasu mlekowego zawarte w doustnym preparacie Latopic® hamują odpowiedź alergiczną i łagodzą jej objawy. Jednocześnie eliminują bakterie chorobotwórcze i przyczyniają się do „uszczelnienia” ściany jelita, która w przypadku AZS ulega rozluźnieniu i tym samym staje się przepuszczalna dla alergenów. Badania naukowe dowiodły, iż modyfikacja składu mikroflory jelitowej może odgrywać kluczową rolę w leczeniu alergii, zwłaszcza w okresie gdy kształtowaniu ulega ekosystem jelitowy, czyli w pierwszych dwóch latach życia.
Artykuł sponsorowany
Emolienty, czyli wspieramy skórę atopową od zewnątrz
W przypadku osób zmagających się z AZS ważne jest kompleksowe postępowanie. Probiotyki działają od wewnątrz na przyczyny alergii, natomiast emolienty łagodzą zewnętrzne objawy AZS.
U osób ze skórą atopową obserwuje się defekt warstwy hydrolipidowej, który przyczynia się do przeznaskórkowej utraty wody. W rezultacie skóra staje się sucha i pojawia się uporczywy świąd, który prowokuje chorego do drapania, co z kolei sprzyja nadkażeniom bakteryjnym.
Osoby ze skórą atopową powinny cały czas, niezależnie od przebiegu choroby (zaostrzenie, remisja), korzystać z emolientów, czyli preparatów o działaniu natłuszczającym. Pozostawiają one na skórze ochronny film, który ogranicza przeznaskórkową utratę wody i tym samym wykazuje pośrednie działanie nawilżające.
Emolienty Latopic® jako jedyne na rynku zawierają metabolity bakterii Lactobacillus, które w naturalny sposób działają przeciwdrobnoustrojowo, ograniczając rozwój Staphylococcus aureus u osób z AZS. Specyfiki swoje działanie przeciwświądowe zawdzięczają dwóm składnikom: polidokanolowi oraz kompleksowi przeciwświądowemu (wosk z ziaren jęczmienia, olej arganowy i ekstrakt z masła shea). Emolienty Latopic® skutecznie nawilżają, natłuszczają i odżywiają skórę, chronią ją przed utratą wody oraz uzupełniają lipidy międzykomórkowe dzięki składnikom takim jak olej z nasion bawełny, masło shea, oliwa z oliwek, olej canola, lanolina, alantoina, olej parafinowy, witamina E i trójglicerydy kwasu kaprylowego i kaprynowego.
W skład specjalistycznej linii emolientów Latopic® wchodzą następujące produkty: krem do twarzy i ciała, emulsja do ciała oraz emulsja do kąpieli.
Więcej informacji na temat preparatów Latopic® znajdziesz na stronie internetowej www.latopic.pl
Bibliografia
- Cukrowska B., Ceregra A., Rosiak I., Klewicka E., Sliżewska K., Motyl I., Libudzisz Z., Wpływ probiotycznych szczepów Lactobacillus casei i paracasei na przebieg kliniczny wyprysku atopowego u dzieci z alergią pokarmową na białko mleka krowiego, Pediatria współczesna, 2008, 10,2.
- Isolauri E., Probiotics in human disease, J. Clin.Nutr,. 2001, 73, 1142S-1146S
- Robinson F., Alergia pokarmowa, Brytyjska Fundacja ds. Żywienia, 2011, pttz.org/raporty/alergia_pok.doc
- Silny W., Czarnecka-Operacz M., Gliński W., Samochocki Z., Jenerowicz D., Atopowe zapalenie skóry – współczesne poglądy na patomechanizm oraz metody postępowania diagnostyczno-leczniczego. Stanowisko grupy specjalistów Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego, Post Dermatol Alergol 2010; XXVII, 5: 365–383
- Teresiak E., Czarnecka-Operacz M., Jenerowicz D., Wpływ nasilenia stanu zapalnego skóry na jakość życia rodzinnego chorych na atopowe zapalenie skóry, Post Dermatol Alergol 2006; XXIII, 6: 249–257
- Von Mutius E., Allergies, infections and the hygiene hipotesis-the epidemiological evidence, Immunobiology, 2007, 212, 433-9,
Artykuł sponsorowany
*Treści zawarte na serwisie Alergie-pokarmowe.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Alergie-pokarmowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.