Leczenie alergii

Rola bakterii probiotycznych w łagodzeniu objawów alergii pokarmowej i atopowego zapalenia skóry

Rola bakterii probiotycznych w łagodzeniu objawów alergii pokarmowej i atopowego zapalenia skóry

W ostatnich latach systematycznie wzrasta liczba osób zmagających się z chorobami o podłożu alergicznym. W jaki sposób można złagodzić towarzyszące im objawy?

Najczęściej problem alergii dotyczy następujących grup:

  1. Niemowląt i dzieci poniżej 6. roku życia
  2. Dorosłych, którzy od dziecka zmagają się z alergiami
  3. Dorosłych, u których dopiero w wieku dojrzałym (ok  30. – 40. roku życia) pojawiły się choroby o podłożu alergicznym.

O ile dwie pierwsze grupy wydają się być zrozumiałe (dzieci – skóra delikatna, częściowo przepuszczalna, dojrzewający układ odpornościowy, dorośli –  od dziecka mający predyspozycje alergiczne), to trzecia  może zaskakiwać.

Alergia pokarmowa – problem XXI wieku

„Alergiczną reakcję na pokarm można określić jako niewłaściwą reakcję systemu odpornościowego na spożycie produktu, który u większości osób nie powoduje niepożądanych skutków” (Robinson 2011).  Układ odpornościowy osoby zdrowej funkcjonuje prawidłowo i nie traktuje alergenu pokarmowego jako potencjalnego zagrożenia, podczas gdy u chorych dochodzi do uruchomienia reakcji skierowanych przeciwko alergenowi.

Objawy alergii pokarmowej mogą być różne. U niektórych osób pojawiają się zmiany skórne w postaci wysypki, pokrzywki, zaczerwienienia i świądu. Jednak o wiele bardziej niebezpieczne są objawy ze strony układu pokarmowego (biegunka, nudności, kolka, wzdęcia) oraz układu oddechowego (zapalenie błony śluzowej gardła, śluzówki nosa). W skrajnych przypadkach może dojść do obrzęku górnych dróg oddechowych i w konsekwencji do zatrzymania oddechu.

 Rola bakterii probiotycznych w łagodzeniu objawów alergii pokarmowej i atopowego zapalenia skóry

W przypadku atopowego zapalenia skóry mamy do czynienia ze schorzeniem przewlekłym ze skłonnością do nawrotów. Zazwyczaj AZS ujawnia się we wczesnym dzieciństwie, ale może pojawić się w każdym wieku. Atopowemu zapaleniu skóry towarzyszą zmiany o charakterystycznej morfologii i lokalizacji.  Choroba ta ma podłoże genetyczne, jeśli AZS zdiagnozowano u jednego z rodziców, prawdopodobieństwo wystąpienia schorzenia u dziecka wynosi 20-40%. W sytuacji, gdy obydwoje rodzice chorują na atopowe zapalenie skóry, ryzyko wzrasta do 60-80%.

W ciągu ostatnich 30 lat liczba chorych na atopowe zapalenie skóry wzrosła 2-3-krotnie. Na AZS cierpią najczęściej mieszkańcy krajów wysoko rozwiniętych. Szacuje się, że w Europie Zachodniej i Ameryce Północnej z atopowym zapaleniem skóry zmaga się 10-20% dzieci poniżej 1. roku życia, 6-8% dzieci starszych oraz 6% dorosłych (Teresiak i in. 2006).

Alergia pokarmowa, z którą najczęściej zmagają się dzieci poniżej 2. roku życia, jest jednym z istotnych czynników w rozwoju AZS. Układ immunologiczny dzieci nie jest jeszcze w pełni dojrzały, a układ pokarmowy przystosowany do takiego samego pożywienia jak u osoby dorosłej. W patogenezie atopowego zapalenia skóry mogą uczestniczyć też alergeny powietrzne takie jak pyłki roślin, kurz czy sierść zwierząt.

Artykuł sponsorowany


Preparaty probiotyczne – oręż w walce z alergią

Fizjologiczna mikroflora przewodu pokarmowego człowieka odgrywa kluczową rolę w rozwoju procesów immunologicznych. Bakterie te jako pierwsze mają kontakt z patogenami, które przedostały się do organizmu dziecka i to właśnie one „pomagają” aktywować niedojrzały jeszcze układ odpornościowy. Każda zmiana zarówno ilościowa, jak i jakościowa mikroflory przewodu pokarmowego dziecka może doprowadzić do wystąpienia alergii pokarmowej i/lub AZS.

Można jednak modyfikować naturalną mikroflorę człowieka poprzez stosowanie probiotyków, czyli preparatów zawierających żywe, wyselekcjonowane szczepy mikroorganizmów o udokumentowanym działaniu prozdrowotnym.

Latopic® to jedyny na polskim rynku specjalistyczny preparat zawierający polskie szczepy bakterii kwasu mlekowego przebadane na polskich dzieciach. Ich obecność w preparacie jest szczególnie ważna, ponieważ w poszczególnych krajach (szerokościach geograficznych) fizjologiczna mikroflora człowieka może się różnić. Saszetka preparatu Latopic® zawiera aż 1mld bakterii – 3 opatentowane szczepy liofilizowanych bakterii kwasu mlekowego:

 Rola bakterii probiotycznych w łagodzeniu objawów alergii pokarmowej i atopowego zapalenia skóry

– Lactobacillus paracasei ŁOCK 0919,

-Lactobacillus casei ŁOCK 0908,

– Lactobacillus casei ŁOCK 0900.

Bakterie kwasu mlekowego zawarte w doustnym preparacie Latopic®  hamują odpowiedź alergiczną i łagodzą jej objawy. Jednocześnie eliminują bakterie chorobotwórcze i przyczyniają się do „uszczelnienia” ściany jelita, która w przypadku AZS ulega rozluźnieniu i tym samym staje się przepuszczalna dla alergenów.  Badania naukowe dowiodły, iż modyfikacja składu mikroflory jelitowej może odgrywać kluczową rolę w leczeniu alergii, zwłaszcza w okresie gdy kształtowaniu ulega ekosystem jelitowy, czyli w pierwszych dwóch latach życia.

Artykuł sponsorowany


Emolienty, czyli wspieramy skórę atopową od zewnątrz

W przypadku  osób zmagających się z AZS ważne jest kompleksowe postępowanie. Probiotyki działają od wewnątrz na przyczyny alergii, natomiast emolienty łagodzą zewnętrzne objawy AZS.

U osób ze skórą atopową obserwuje się defekt warstwy hydrolipidowej, który przyczynia się do przeznaskórkowej utraty wody. W rezultacie skóra staje się sucha i pojawia się uporczywy świąd, który prowokuje chorego do drapania, co z kolei sprzyja nadkażeniom bakteryjnym.

Osoby ze skórą atopową powinny cały czas, niezależnie od przebiegu choroby (zaostrzenie, remisja), korzystać z emolientów, czyli preparatów o działaniu natłuszczającym. Pozostawiają one na skórze ochronny film, który ogranicza przeznaskórkową utratę wody i tym samym wykazuje pośrednie działanie nawilżające.

 

Emolienty Latopic® jako jedyne na rynku zawierają metabolity bakterii Lactobacillus, które w naturalny sposób działają przeciwdrobnoustrojowo, ograniczając rozwój Staphylococcus aureus u osób  z AZS.  Specyfiki swoje działanie przeciwświądowe zawdzięczają dwóm składnikom: polidokanolowi oraz kompleksowi przeciwświądowemu (wosk z ziaren jęczmienia, olej arganowy i ekstrakt z masła shea). Emolienty Latopic® skutecznie nawilżają, natłuszczają i odżywiają skórę, chronią ją przed utratą wody oraz uzupełniają lipidy międzykomórkowe dzięki składnikom takim jak olej z nasion bawełny, masło shea, oliwa z oliwek, olej canola, lanolina, alantoina, olej parafinowy, witamina E i trójglicerydy kwasu kaprylowego i kaprynowego.

W skład specjalistycznej linii emolientów Latopic® wchodzą następujące produkty: krem do twarzy i ciała, emulsja do ciała  oraz emulsja do kąpieli.

Więcej informacji na temat preparatów Latopic® znajdziesz na stronie internetowej www.latopic.pl

 Rola bakterii probiotycznych w łagodzeniu objawów alergii pokarmowej i atopowego zapalenia skóry

Bibliografia

  1. Cukrowska B., Ceregra A., Rosiak I., Klewicka E., Sliżewska K., Motyl I., Libudzisz Z., Wpływ probiotycznych szczepów Lactobacillus casei i paracasei na przebieg kliniczny wyprysku atopowego u dzieci z alergią pokarmową na białko mleka krowiego, Pediatria współczesna, 2008, 10,2.
  2. Isolauri E., Probiotics in human disease, J. Clin.Nutr,. 2001, 73, 1142S-1146S
  3. Robinson F., Alergia pokarmowa, Brytyjska Fundacja ds. Żywienia, 2011, pttz.org/raporty/alergia_pok.doc
  4. Silny W., Czarnecka-Operacz M., Gliński W., Samochocki Z., Jenerowicz D., Atopowe zapalenie skóry – współczesne poglądy na patomechanizm oraz metody postępowania diagnostyczno-leczniczego. Stanowisko grupy specjalistów Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego, Post Dermatol Alergol 2010; XXVII, 5: 365–383
  5. Teresiak E., Czarnecka-Operacz M., Jenerowicz D., Wpływ nasilenia stanu zapalnego skóry na jakość życia rodzinnego chorych na atopowe zapalenie skóry, Post Dermatol Alergol 2006; XXIII, 6: 249–257
  6. Von Mutius E., Allergies, infections and the hygiene hipotesis-the epidemiological evidence, Immunobiology, 2007, 212, 433-9,

 

Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.