Miechunka to egzotyczna roślina, która wyróżnia się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Jest polecana dla alergików. Czemu zawdzięczamy taką rekomendację?
Miechunka – złota jagoda
Złota jagoda, a właściwie miechunka, jest rośliną, która do Polski przywędrowała celach ozdobnych. Oryginalna forma, atrakcyjnie prezentuje się w kompozycjach florystycznych czy naszych ogrodach. Trudno znaleźć ją w supermarketach, ale zdecydowanie warto szukać. Miechunka bywa także określana jako miechunka pomidorowa. Jej owoc ma pomarańczową barwę i jest otoczony skórzastym kielichem. Warzywo pochodzi z Meksyku, choć jest równie popularne w Gwatemali i Salwadorze.
Miechunka dla alergika
Już starożytni Inkowie wykorzystywali zdrowotny potencjał miechunki. Złote owoce są bogactwem cennych składników odżywczych. To doskonałe źródło witaminy C i potasu, który korzystnie wpływa na układ nerwowy i prawidłowe ciśnienie krwi. Miechunka to prawdziwa bomba witaminowa. Błonnik reguluje perystaltykę jelit i pracę nerek. Suszone na słońcu owoce zachowują swoje wszystkie wartości, więc tym bardziej warto wprowadzić je do diety. Owoce miechunki wpływają na odporność, która w mechanizmie alergii odgrywa ważną rolę. Doskonale oczyszczają organizm i pomagają w walce z przeziębieniem. Żółty barwnik obecny w roślinie zawiera kwercetynę. To przeciwutleniacz z grupy flawonoidów. Miechunka ma właściwości cytotoksyczne, hipoglikemiczne i przeciwzapalne. Wiele osób zapewne nie zdaje sobie sprawy z tego, że złote jagody mają tak dobry wpływ na ludzki organizm i zdrowie. Napar z miechunki, zmniejsza obrzęki i reguluje przemianę materii. Zaleca się ich stosowanie w leczeniu chorób przewlekłych, otyłości, chorób stawów czy problemów skórnych. Ze względu na właściwości odtruwające, miechunka jest często wykorzystywana w kuracjach oczyszczających
Oprócz naparu,z miechunki przygotujemy zdrową nalewkę. Zarówno ziele jak i kielich, możemy wykorzystać na okłady i napary do przemywania skóry oraz włosów. Działają wybielająco, regenerująco i antyseptycznie. Miechunka sprawdza się w leczeniu trądziku czy łuszczycy. Sprawia, że skóra staje się bardziej delikatna i widocznie zdrowsza.
Miechunkę coraz częściej spotyka się w sklepach zielarskich czy ze zdrową żywnością. W formie suszonych owoców, doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, dodatek do potraw czy zioła do naparów i okładów. Owoce zbieramy i suszymy jesienią. Roślina lubi gleby wapienne. Możemy uprawiać ją w przydomowym ogródku czy na działce, ponieważ w Polsce jest ona gatunkiem zadomowionym.
Katarzyna Antos