Sezon ogórkowy uważamy za rozpoczęty. Wakacje to idealny czas na przygotowanie domowych przetworów. Mamy więcej wolnego czasu i ochoty, by pobyć trochę w kuchni. Latem królują ogórki, z których można przygotować prawdziwe przysmaki. Jak zrobić ogórki małosolne, które będą świetnym dodatkiem do obiadu czy kanapek?
Ogórki prosto ze słoika
W wakacyjnym okresie chętnie przygotowujemy przetwory. Zamykamy w słoikach smaki lata, by cieszyć się nimi jesienią i szarą zimą. Ogórki to chyba najpopularniejsze w Polsce warzywo, które trafia do słoików. Najczęściej przygotowujemy ogórki kiszone, które trafiają do sałatki jarzynowej czy są doskonałe jako zakąska do alkoholu. Tuż za nimi kroczą ogórki konserwowe, mniej kwaśne w smaku, ale równie pyszne. Latem, prawdziwym hitem są ogórki małosolne, idealne na przekąskę, dodatek do przystawek czy kanapek. W prosty sposób możemy przygotować te znakomite ogórki w formie przetworów.
Ogórki małosolne
Do przygotowania ogórków potrzebujemy duży szklany słoik. Jego wielkość zależy od tego, ile ogórków zamierzamy przygotować. Słoik musi być czysty, więc najlepiej dokładnie go umyć i wyparzyć. Najlepsze ogórki, które możemy wykorzystać będą warzywami z naszego domowego ogródka czy działki, ale w ostateczności możemy pofatygować się na pobliski targ czy do sklepu. W sezonie cena ogórków jest niska, więc to tani pomysł na pyszne przetwory na już. Nie musimy bowiem czekać tygodni czy miesięcy, by móc delektować się smakiem domowych ogórków.
Składniki:
- gruntowe ogórki
- przegotowana, ostudzona woda
- 1 główka czosnku
- kawałek świeżego korzenia chrzanu
- pęczek kopru
- 2 łyżki soli na 1,5 l wody
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy. Układamy je ciasno w słoju, a pomiędzy nimi kawałki chrzanu, ząbki czosnku oraz koper. Sól rozpuszczamy w wodzie, w takiej ilości, by zakryła nasze ogórki. Wodą zalewamy ogórki i przykrywamy je np. talerzykiem. Słoik odstawiamy w miejsce, do którego nie dochodzi światło słoneczne. Ogórki powinny stać tak koło 3 dni. Po tym czasie będą gotowe. Warto jednak spróbować ich już po 2 dniach. W czasie fermentacji, woda zmętnieje, a nasze ogórki nabiorą nieco żółtego koloru. Zalewając ogórki gorącą wodą przyspieszymy proces kiszenia i nasze przetwory będą gotowe znacznie szybciej, nawet na drugi dzień. W sklepach znajdziemy różne mieszanki przypraw do przygotowania ogórków, które mogą ubogacić ich tradycyjny smak.
Katarzyna Antos