Leczenie alergii

Jak zbilansować dietę po wyeliminowaniu z niej alergenów

dieta-eliminacyjna

Dieta eliminacyjna jest często najlepszym rozwiązaniem przy alergiach. Dobór odpowiednich produktów pozwoli na lepsze funkcjonowanie organizmu.
Wiele produktów spożywczych zawiera alergeny. Mogą one wywoływać różnego rodzaju objawy, które skutecznie utrudnią życie. Wyeliminowanie z jadłospisu niektórych z nich może sprawić, że poczujemy się o wiele lepiej, a alergia przestanie być tak dokuczliwa.

Czym jest dieta eliminacyjna?

Dieta może polegać na stałym lub okresowym eliminowanie produktów. Jest formą leczenia nietolerancji pokarmowych takich jak np. celiakii oraz podstawową metodą leczenia alergii pokarmowych. Jej celem jest przede wszystkim zmniejszenie reakcji organizmu na dany alergen. Kiedy jeszcze nie zdiagnozowaliśmy  składnika uczulającego, możemy powoli usuwać dane produkty z naszego jadłospisu. Wymaga to ciągłej obserwacji. Gdy nie zauważymy znaczącej poprawy naszego stanu zdrowia, może świadczyć to o obecności substancji uczulających także w innych produktach. Warto więc próbować eliminacji innych składników diety. Ustąpienie objawów jest znakiem, że wyeliminowany przez  nas produkt był sprawcą naszych problemów pokarmowych.

Jak stosować dietę eliminacyjną?

Dietę należy stosować przez okres od 7 do 10 dni. Odpowiednie wytyczne pozwalają na właściwe usuwanie poszczególnych produktów z naszej diety. Na początek eliminuje się słodycze, kawę, herbatę oraz alkohol. Następnie takie produkty jak przyprawy, orzechy, owoce, ryby, produkty mleczne, jajeczne, mięso, produkty zbożowe i ziemniaki.dieta-eliminacyjna
Przy alergii na dany składnik, stosuje się leczenie eliminacyjne, oparte na całkowitym wykluczeniu go z diety. Usprawnia się także trawienie i wchłanianie jelitowe. Przy tego typu diecie pojawiają się niedobory pokarmowe, ważna jest zatem odpowiednia suplementacja, która je uzupełni. Nie zaleca się jej kobietom w ciąży. Stosując dietę eliminacyjną należy stosować zamienniki produktów, które przestaliśmy spożywać, a które dostarczały nam składników odżywczych. Przy długotrwałym stosowaniu takiej diety może pojawić się tolerancja na wykluczony produkt. Dzieje się tak za sprawą układu immunologicznego, przez co nie będą pojawiały się reakcje alergiczne. Daje to możliwość ponownego włączenia do diety wykluczonych produktów.

Taka dieta musi być kontrolowana przez lekarza oraz dietetyka. Odpowiednio dobrana i stosowana na pewno pomoże w walce z alergenami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.