Letni sezon trwa, a wraz z nim dostatek soczystych owoców. Bezapelacyjnym królem lata jest oczywiście arbuz. Najlepiej smakuje w sezonie, ale jak wybrać dojrzałego arbuza?
Sezon na arbuza
Latem w sklepach nie brakuje arbuzów. Słodki i soczysty owoc uwielbiany jest nie tylko przez dzieci, ale także dorosłych. Nie rośnie u nas naturalnie, ale jest bardzo popularny. Arbuzy jada się na całym świecie. Owoc składa się głównie z wody i wielu cennych minerałów. Doskonale gasi pragnienie, dlatego tak dobrze sprzedaje się latem. Na dodatek zachwyca swoim smakiem i formą, która pozwala jeść do w kawałkach, w formie soków czy koktajli. Po prostu jest pyszny, o ile trafimy na dojrzały, w pełni soczysty egzemplarz. Jak wybrać idealnego arbuza, który od razu będzie nadawał się do spożycia?
Kolor skóry
Arbuz ma zieloną skórę w ciemniejsze prążki. Jest tak charakterystyczna, że łatwo odróżnić go od melona czy dyni. Dojrzały owoc powinien mieć jedną dużą żółtą plamę. Nie oznacza ona zepsutego owocu, ale takiego, który na pewno będzie idealny w smaku i konsystencji miąższu. Plama jest efektem jego przylegania do podłoża. Wówczas mamy pewność, że taki arbuz będzie dobrym zakupem, przede wszystkim bardzo smacznym i zdrowym. Twarda i jędrna powierzchnia skórki także pomoże na podjąć decyzję. Te owoce, które będą charakteryzowały się miękką skórą, raczej nie będą zbyt świeże, więc po nie nawet nie sięgajmy. Wszelkie zgrubienia, które dostrzeżemy są naturalne i w żaden sposób nie wpływają na jakość owocu. Nie ma więc powodów do obaw, jeśli takowe zobaczymy na wybranym przez nas arbuzie.
Rozmiar ma znaczenie
Bez znaczenia nie pozostaje rozmiar, oczywiście naszego arbuza. Owoce zwykle są dość duże, jednak te największe mogą okazać się aż zanadto dojrzałe. Mały arbuz, wbrew pozorom może być niedojrzały. Idealny będzie owoc średniej wielkości. Arbuz powinien być ciężki. Jego waga powie nam, czy jest soczysty. Im więcej będzie ważył, tym więcej wody zawiera, więc możemy spodziewać się smacznego owocu.
Miąższ idealny
Często wybieramy owoce już pokrojone, co jest praktykowane w wielu sklepach. Połówka czy ćwiartka arbuza to praktyczniejsza forma dla osoby, która nie będzie w stanie szybko zjeść całego owocu. Wtedy przyjrzyjmy się dokładnie, jaki kolor ma miąższ i pestki. Na rynku dostępne są także odmiany bezpestkowe. Miąższ powinien mieć piękny, czerwony kolor. Pestki muszą być czarne – wtedy mamy gwarancję najlepszego owocu. Miąższ arbuza nie może być zbyt miękki, gąbczasty czy twardy.
Z cennymi wskazówkami, zawsze będziemy potrafili wybrać dojrzałego arbuza. Idealny owoc zagwarantuje nam pełnię smaku lata. Pozostanie nam już tylko rozkoszować się przyjemnością jego jedzenia.
Katarzyna Antos