Niewielki pojazd, a w środku wyposażenie kuchenne i mnóstwo oryginalnych smaków. Food trucki opanowały nasz kraj, pojawiając się na licznych imprezach i festiwalach. W czym tkwi sekret popularności budek na kółkach? Dlaczego powstaje coraz więcej mobilnych firm tego typu?
Food truck – nowe oblicze street food
Jedzenie typu street food to jedzenie dostępne na ulicy, w sensie miejsc, gdzie można szybko i dobrze zjeść. Typowy strett food tworzą frytki czy uwielbiane przez nas zapiekanki. Lokale tego typu cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Odwiedza je mnóstwo gości, którzy liczą na szybką obsługę i przede wszystkim wspaniały smak, w dodatku za przystępną cenę. Food trucki zmieniły oblicze gastronomii, wypierając malutkie budki z jedzeniem. Mobilność w dużej mierze jest tu wyznacznikiem sukcesu i wielkiej popularności. Nawet znane lokale tworzą swoje food trucki, by móc zaprezentować swoją kuchnię nie tylko w mieście, w którym stacjonują. Food truck może pojechać w siną dal, by raczyć głodnych klientów, w dowolnym miejscu na mapie. Wozy z jedzeniem sławę zyskały dzięki wielkim festiwalom, gdzie kolejki po burgery czy frytki belgijskie stały się normą. Dziś już nikogo nie dziwią barwne samochody z jedzeniem, w których możemy zjeść naprawdę oryginalne i pyszne dania.
Food trucki w twoim mieście
Coraz bardziej popularne stają się festiwale food trucków, gdzie organizatorzy zapraszają mobilnych kucharzy, by w jednym miejscu zaprezentowali swoją kuchnię. Szeroka oferta dań, kuchnie z różnych stron świata tylko zachęcają, by choć skosztować nowych smaków. A ta, gdzie największe kolejki, mamy pewność, że jest też najwyższa jakość i oryginalny smak. Gwarantujemy, że do takich food trucków będziecie wracać po więcej. Food truck to nie restauracja, więc na jedzenie praktycznie nie czekamy, chyba że zamówiliśmy burgera, czy akurat mamy do czynienia z kosmicznie długą kolejką. Zwykle podchodzimy, zamawiamy jedzenie , płacimy i możemy oddać się konsumpcji, doznając nowych wrażeń kulinarnych. Warto śledzić wydarzenia na portalach społecznościowych, ponieważ w sezonie letnim, w wielu dużych miastach odbywają się zloty food trucków, gdzie przyjeżdżają najbardziej znane food trucki z całej Polski. Na taką imprezę koniecznie idziemy głodni i spragnieni.
Nie tylko frytki
Frytki to typowe jedzenie, które spotkamy w food truckach, ale wozy z jedzeniem oferują nam coś znacznie więcej. Hitem są burgery, mięsne czy wegetariańskie, z wszelkimi dodatkami i specjalnie wypiekanymi bułkami. Można solidnie więc zaspokoić swój głód. Miłośnicy kuchni orientalnej powinni spróbować curry czy innych tajskich dań, które bardzo często są serwowane w takich mobilnych budkach. Oprócz tego, na smakoszy czeka domowa lemoniada, kawa, lody tajskie czy gofry w różnej odsłonie, także tej wytrawnej. Kuchnia azjatycka zawsze robi furorę, za sprawą japońskich bułeczek przygotowywanych na parze. Dla każdego coś dobrego, nic tylko próbować!
Co jest sekretem fenomenu food trucków? Z pewnością ciekawa nazwa, którą zapamiętamy, jakość produktów, oryginalność i oczywiście niepowtarzalny smak, który wraca do nas za każdym razem, kiedy padnie hasło food truck…
Katarzyna Antos