
Fasola jest znana ze swoich licznych właściwości odżywczych. Niestety jest również sprawcą alergii pokarmowych.
Alergie pokarmowe zdarzają się bardzo często. Wiele warzyw i owoców zawiera szkodliwe alergeny, które wywołują różne reakcje alergiczne.
Cenne właściwości fasoli
Fasola jest źródłem białka i wielu witamin. Dostarcza organizmowi niezbędnych składników, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. W białku fasoli znajduje się lizyna. To substancja, która odpowiada za produkcję karnityny, wzmacniającej serce. Tłuszcze zawarte w fasoli działają korzystnie na cholesterol, podnosząc jego dobry poziom. Jedzenie fasoli poprawia koncentrację i pracę mózgu. Witaminy i minerały, które zawierają nasiona fasoli, chronią przed wieloma poważnymi chorobami.
Alergen w postaci fasoli
Fasola oraz inne rośliny strączkowe takie jak groch, soja czy soczewica, wywołują alergie pokarmowe. Uczuleni na te rośliny, powinni wyeliminować je z diety. Taki krok może okazać się bardzo trudny, ze względu na dużą ilość produktów zawierających takie substancje roślinne.
Objawy alergii
Reakcje alergiczne wywołane przez spożycie fasoli mogą być silne i natychmiastowe albo opóźnione. Objawy uczulenia dotyczą reakcji skórnych i układu pokarmowego. Bardzo rzadko występują takie symptomy jak opuchlizna języka czy problemy z oddychaniem. Wszystko zależy od stopnia w jakim nasz organizm nie toleruje rośliny.
Alergia krzyżowa
W przypadku alergii krzyżowych, mamy do czynienia z dwoma uczuleniami na raz. Jest to spowodowane podobną budową alergenów. Uczuleniu na fasolę i inne rośliny strączkowe może towarzyszyć alergia na pyłki traw i mąkę. Skuteczną formą leczenia takiej alergii może okazać się odpowiednia dieta eliminacyjny i odczulanie.
Fasola jest nie tylko zdrową rośliną ale także przyczyną alergii. Uważajmy więc na spożywane produkty i warzywa. W razie niepokojących objawów zgłośmy się do alergologa, który rozwieje wszelkie nasze wątpliwości.