Dieta wegańska, czyli zdrowie w naturze?

Dieta wegańska

Aby czuć się dobrze i zawsze być w formie, powinniśmy stale monitorować swoją dietę. Wybierane przez nas jedzenie powinno być lekkie, zdrowe i smaczne. Jednym ze sposobów na odchudzanie i normalizację metabolizmu jest zbilansowana dieta wegańska. Najczęściej wybierają ją osoby z określonymi przekonaniami, jednak zawsze można ją zastosować po prostu dla zdrowia.

Czym jest dieta wegańska?

Dieta wegańska całkowicie wyklucza z jadłospisu wszystkie rodzaje mięsa, drobiu, ryb, a także jaja i nabiał. Dieta wegańska to dieta polegająca na całkowitym odrzuceniu białek zwierzęcych. Jest odpowiedni dla wszystkich oprócz: dzieci, młodzieży, osób starsze, kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby z chorobami przewodu żołądkowo-jelitowego. Według wielu badań naukowych dieta roślinna jest w stanie skutecznie pomóc w odchudzaniu bez drastycznego ograniczenia kalorii. Zwolennicy diety wegańskiej często mają niższą masę ciała i prawie wcale nie chorują na cukrzycę typu 2. Oprócz pozbycia się dodatkowych kilogramów dieta wegańska pomaga oczyścić organizm z toksyn i toksyn, obniżyć poziom cukru we krwi, znormalizować ciśnienie krwi i poprawić stan skóry. Jak widać, odrzucenie produktów pochodzenia zwierzęcego niesie wymierne korzyści. Dieta pudełkowa w opcji wegańskiej może być najprostszym rozwiązaniem na rozpoczęcie takiej diety.

sałatka wegetariańska

Jakie produkty są zakazane, a jakie dozwolone?

Przechodząc na dietę wegańską, konieczne jest zrezygnowanie z wielu znanych potraw i produktów. Mowa przede wszystkim o produktach mięsnych (wieprzowina, wołowina, jagnięcina, kurczak, kaczka, gęś, indyk i różne kiełbasy), produkty mleczne (nabiał), ryby i produkty rybne. Ponadto weganom nie wolno jeść majonezu, jajek, żelatyny, czekolady zawierającej mleko w proszku. Czym zatem mogą się odżywiać weganie? Podstawą diety są owoce i warzywa w różnej formie (np. zupa warzywna, gulasz warzywny, krojone owoce i koktajle), zboża (żyto, kukurydza, pszenica, owies, gryka oraz kasza manna), suszone owoce (suszone morele, śliwki, rodzynki, morele, daktyle, figi), orzechy i nasiona (np. orzechy nerkowca, pistacje, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, orzechy włoskie) Można także jeść nasiona dyni, sezamu, lnu i słonecznika. Ważnym produktem w diecie wegańskiej jest także soja, która dostarcza dobrej jakości białko roślinne.

warzywne śniadanie

Na co uważać stosując dietę wegańską?

Dieta wegańska jest zdrowa, jednak wiele osób uważa, że jest bardzo trudna i często ciężko dostarczyć wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Zwolennicy diety wegańskiej powinni stale monitorować ilość dostarczanych witamin i minerałów: żelazo, cynk, wapń, witaminy D i B, w szczególności B12. Dieta nie jest zalecana dla pacjentów z celiakią, ponieważ dieta wegańska już nakłada liczne ograniczenia żywieniowe. Należy również unikać diety wegańskiej ubogiej w węglowodany. Pomimo wszystkich zalet, przed zastosowaniem diety wskazane jest skonsultowanie się z dietetykiem lub skorzystanie z potraw, które oferuje catering dietetyczny Wrocław. Możemy mieć wtedy pewność, że nasz organizm otrzyma wszystkie potrzebne składniki odżywcze.

Zapraszamy do współpracy!

Biuro
ul. Żniwna 3, 45-763 Opole Tel: 789 457 741
© Copyright Alergie pokarmowe 2020