
Babeczki gniazda
Składniki:
- 240 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 jajek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 opakowań bezglutenowego budyniu czekoladowego
- 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g gorzkiej czekolady
- 300 ml śmietany 30%
- jajak czekoladowe lub marcepanowe
- czekoladowa posypka
Przygotowanie:
Podgrzewamy mocno śmietanę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej posiekaną czekoladę. Mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Następnie zostawiamy do wystudzenia i chowamy na kilka godzin do lodówki. Roztapiamy masło. W czasie, kiedy masło będzie stygło, budynie mieszamy z proszkiem, możemy je wcześniej przesiać przez sito. Żółtka ucieramy z 2/3 ilości cukru pudru i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy do masy chłodne masło. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy budynie razem z proszkiem. W osobnym naczyniu ubijamy białka z odrobiną soli. Gdy piana będzie sztywna, wsypujemy resztę cukru pudru, dalej ubijając. Łączymy masę z białek z ciastem, za pomocą drewnianej łyżki. Masę przekładamy do 2/3 wysokości foremek i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy masę, ubijając schłodzoną wcześniej śmietanę z czekoladą. Za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką wyciskamy na wystudzonych babeczkach formę gniazda. Posypujemy krem czekoladową posypką i na wierzchu układamy jajka marcepanowe.
Bezglutenowe babeczki z advocatem
Składniki:
- 7 łyżek mąki kukurydzianej
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu
- 3 jajka
- skórka starta z cytryny
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 g serka mascarpone
- 2 kieliszki advocatu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz serka i advocatu miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i pieczemy 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Krem przygotowujemy dodając do serka likier. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim wystudzone babeczki.
Katarzyna Antos