Jajka są bardzo często wykorzystywane przy produkcji różnych artykułów spożywczych. Stanowią także element zdrowej diety. Ale co zrobić, kiedy pojawiają się alergie pokarmowe. Czym zastąpić jajka w diecie?
Alergie pokarmowe
Alergie pokarmowe to problem wielu osób. Praktycznie w każdym produkcie pokarmowym znajdziemy różne alergeny. Niektóre są tak silne, że mogą wywołać wstrząs anafilaktyczny. Nawet niewielka ilość takiego pokarmu będzie wtedy szkodliwa dla osoby uczulonej. Objawy alergii pokarmowej obejmują nie tylko układ pokarmowy, ale także układ oddechowy czy skórę. Dolegliwości związane z tego typu alergią mijają samoistnie, ale przy bardzo dokuczliwych objawach leki mogą okazać się bardzo pomocne. Na liście alergenów znajdują się bardzo popularne produkty spożywcze, które na co dzień są obecne w diecie wielu osób.
Czym zastąpić jajka w diecie?
Jajka stanowią podstawowy produkt w diecie człowieka. Niestety nie wszyscy mogą jeść jajka, które są dość silnym alergenem. Uczula głównie białko jaja kurzego, które zawiera wiele substancji uczulających. Jaja są składnikiem wielu potraw, ale na szczęście możemy je zastąpić innymi składnikami, bezpiecznymi dla osób uczulonych na jajka. Wystarczy tylko zastanowić się, jaka rolę mają spełniać jajka w naszym przepisie, by dobrać odpowiedni zamiennik.
Siemię lniane
Siemię lniane to doskonała substancja wiążąca, więc z powodzeniem zastąpi nam jajka w potrawach, gdzie potrzebujemy, by nasze składniki są dobrze połączyły i skleiły. Siemienia lnianego możemy użyć do przygotowania kruchego ciasta czy kotletów. Dwie łyżki siemienia lnianego zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Powstała kleista masa będzie nadawała się do użytku.
Mus z owoców
Innym zamiennikiem jajka będzie mus z owoców. On także sklei nam lub rozluźni ciasto. Odpowiednik jednego jaja to pół banana. Mus bananowy dobrze zwiąże nam ciasto, zaś ten z jabłek rozluźni jego strukturę.
Płatki owsiane
Zmielone płatki owsiane także zastąpią nam jajka. Jedna łyżka płatków, zmieszana z 3 łyżkami gorącej wody zapewni nam odpowiednik jednego jajka. Efekt będzie taki sam,jak w przypadku kisielu z siemienia lnianego.
Mąka kukurydziana, sojowa i cieciorka
Mikstura z mąki kukurydzianej, mąki sojowej oraz cieciorki i wody to również propozycja, która zastąpi nam jajko. Taka mieszanka sprawdzi się do panierowania wszelkich mięs, ryb czy warzyw.
Katarzyna Antos