gotowanie-makaronu

Owoce morza – jeden z najsilniejszych alergenów pokarmowych

W ostatnich latach obserwuje się wzrost popularności owoców morza. Choć ich smak cieszy podniebienie wielu osób,  krewetki, kraby i homary mogą doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, który stanowi bezpośrednie zagrożenie dla życia.  W przypadku owoców morza obróbka kulinarna nie zmniejsza ich potencjału alergizującego. Równie silnie uczulają zarówno surowe, jak i gotowane czy podpiekane.

alergie-pokarmowe

Alergia na jaja – uczulenie, z którego się wyrasta

Jaja to podstawowy składnik diety wielu Polaków, która dostarcza cennych składników odżywczych m.in. cynku i żelaza. Niestety, nie każdy może pozwolić sobie na ich spożywanie, jednym z przeciwwskazań jest alergia na białko, które wykazuje dużą termostabilność.  Wysoka temperatura nie niszczy alergenu, mamy jednak dobrą wiadomość dla rodziców, których dzieci zmagają się z uczuleniem na jaja.  Wiele pociech wyrasta z tej przypadłości.

 

Jeśli podejrzewasz, że zmagasz się z alergią pokarmową, skonsultuj problem ze specjalistą. W przypadku dolegliwości ze strony układu trawiennego nie należy na własną rękę planować diety eliminacyjnej, ponieważ może się okazać, że uczula nas zupełnie inny produkt, niż podejrzewaliśmy.

 

Marta