Rodzaje alergii

Alergia na sery pleśniowe

ser-plesniowy

Alergie dotykają coraz większej liczby osób. Wiele z nich dotyczy substancji znajdujących się w pokarmach. Jednym z produktów wywołujących alergie są sery pleśniowe.

Uczulający przysmak

Sery pleśniowe są nie lada przysmakiem, który chętnie jest serwowany jako przekąska czy dodatek do wina. Ten wbrew pozorom nieszkodliwy produkt może uczulać, co wiąże się z różnymi objawami alergicznymi. Sery zawierają w sobie białko mleka krowiego, które jest silną substancja uczulającą, wywołującą alergie pokarmowe. Osoby uczulone na mleko nie powinny spożywać wszelkich produktów, które je zawierają.

Zakazana lista

camembert

Pewne rodzaje serów długo dojrzewających jak camembert czy roquefort zawierają histaminę. Zawartość w serach tego organicznego związku jest bardzo wysoka i szkodliwa dla alergików, którzy mogą całkowicie jej nie tolerować. Taka nietolerancja histaminy jest nazywana często pseudoalergią. Najlepszym rozwiązaniem na uniknięcie niechcianej reakcji alergicznej będzie całkowita rezygnacja z takich produktów. Tego typu serów nie należy podawać dzieciom, których organizmy nie są dostatecznie wykształcone aby strawić te produkty.

Typowe objawy alergii

Alergia na sery pleśniowe związana jest z różnymi objawami skórnymi. Po spożyciu takich wyrobów mlecznych może pojawić się wysypka i zaczerwienienie. Towarzyszyć temu może uporczywe swędzenie i pieczenie skóry. Oprócz objawów typowo skórny często występuje także kaszel czy katar oraz stany zapalne gardła. Reakcja alergiczna na mleko zawarte w serach może prowadzić do zaburzeń związanych ze snem, stawami czy układem moczowym. Takie powikłania występują jednak bardzo rzadko.

Sery pleśniowe mają wielu zwolenników ze względu na swój niesamowity smak. Alergicy powinni jednak pamiętać o możliwej reakcji uczuleniowej, która może wystąpić po ich spożyciu. W trosce o nasze zdrowie unikajmy produktów, które nie są odpowiednie w diecie stosowanej podczas alergii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.