Rodzaje alergii

Alergie pokarmowe – czy gotowane potrawy uczulają słabiej niż surowe?

gotowanie-makaronu

Lista alergenów pokarmowych jest stosunkowo długa, warto jednak pamiętać, że nie wszystkie produkty uczulają równie silnie.  Największym działaniem alergizującym charakteryzują się fistaszki, orzechy brazylijskie, owoce morze, jaja i mleko.  Czy obróbka termiczna w postaci gotowania, pieczenia czy smażenia, może zapobiec wystąpieniu objawów charakterystycznych dla uczulenia?

 

Alergia na białka mleka krowiego

Mleko krowie stanowi nie tylko bogate źródło substancji odżywczych, głównie wapnia i białek,  ale też potencjalnych alergenów.  Te ostatnie według ogólnej klasyfikacji dzielimy na serwatkowe i kazeinowe.  Poszczególne białka różnią się działaniem alergizującym, niektóre z nich przestają uczulać, gdy poddamy je działaniu wysokiej temperatury.  W przypadku mleka krowiego białka serwatkowe, do których zaliczamy beta-laktoglobulinę, immunoglobuliny, alfa-laktoalbuminę i laktoferynę, są termolabilne, czyli podatne na działanie wysokiej temperatury.  Osoba, którą uczula jeden z wyżej wspomnianych alergenów, może uniknąć uciążliwych objawów, gotując mleko. Niestety, białka kazeinowe dobrze tolerują wysoką temperaturę.

nadziewane-bulki

 

Gluten – białko, które nie traci właściwości alergizujących podczas gotowania

Zboża podobnie jak mleko stanowią bogactwo substancji odżywczych.  Białkiem, które  od pewnego czasu cieszy się bardzo złą sławą, jest gluten. Osoby, które zmagają się z celiakią lub uczuleniem na ten składnik, muszę bezwzględnie wyeliminować go ze swojej diety. Niestety, gluten nie ulega degradacji podczas obróbki termicznej.

 

Fistaszki – prażone uczulają mocniej, gotowane mniej alergizują?

Wpływ wysokiej temperatury na potencjalny alergen nie zawsze jest pozytywny lub neutralny. Niektóre produkty poddane obróbce uczulają jeszcze mocniej niż przed przetwarzaniem. Najlepszym przykładem są orzeszki arachidowe, prażone fistaszki alergizują silniej od surowych.  Te popularne smakołyki przestają uczulać po ugotowaniu, ale któż z nas wyobraża sobie jedzenie ich w takiej postaci? Jednocześnie warto pamiętać, iż orzeszki ziemne to jedne z najsilniejszych alergenów, które nierzadko prowadzą do wstrząsu anafilaktycznego, czyli gwałtownej, ogólnoustrojowej reakcji o podłożu alergicznym.


Owoce morza – jeden z najsilniejszych alergenów pokarmowych

W ostatnich latach obserwuje się wzrost popularności owoców morza. Choć ich smak cieszy podniebienie wielu osób,  krewetki, kraby i homary mogą doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, który stanowi bezpośrednie zagrożenie dla życia.  W przypadku owoców morza obróbka kulinarna nie zmniejsza ich potencjału alergizującego. Równie silnie uczulają zarówno surowe, jak i gotowane czy podpiekane.

alergie-pokarmowe

Alergia na jaja – uczulenie, z którego się wyrasta

Jaja to podstawowy składnik diety wielu Polaków, która dostarcza cennych składników odżywczych m.in. cynku i żelaza. Niestety, nie każdy może pozwolić sobie na ich spożywanie, jednym z przeciwwskazań jest alergia na białko, które wykazuje dużą termostabilność.  Wysoka temperatura nie niszczy alergenu, mamy jednak dobrą wiadomość dla rodziców, których dzieci zmagają się z uczuleniem na jaja.  Wiele pociech wyrasta z tej przypadłości.

 

Jeśli podejrzewasz, że zmagasz się z alergią pokarmową, skonsultuj problem ze specjalistą. W przypadku dolegliwości ze strony układu trawiennego nie należy na własną rękę planować diety eliminacyjnej, ponieważ może się okazać, że uczula nas zupełnie inny produkt, niż podejrzewaliśmy.

 

Marta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.