Ważne informacje

Alergia pokarmowa, nie na całe życie

Alergia pokarmowa, nie na całe życie

Alergie to powszechny problem współczesnej cywilizacji. Choruje coraz więcej osób, zarówno dzieci jak i dorosłych, chociaż tych pierwszych jest zdecydowanie więcej.

Istnieje także przekonanie, że alergia to choroba na całe życie, z którą po prostu należy się pogodzić i przystosować do normalnego funkcjonowania biorąc pod uwagę jej istnienie. Oczywiście nie w każdym przypadku, jednak często z choroby po prostu się „wyrasta”. Aby jednak mogło do tego dojść konieczna jest odpowiednia opieka lekarska, a także zachowanie właściwej profilaktyki.
Alergia pokarmowa jest jedną z najbardziej złożonych form alergii, ponieważ zwykle towarzyszy jej cały szereg innych schorzeń. Alergen obecny w jedzeniu może wywoływać reakcje zarówno skórne, jak i dotykające dróg oddechowych czy też układu pokarmowego. W sytuacjach, gdy nadwrażliwość jest znaczna, może dojść nawet do zgonu pacjenta, jeżeli nie otrzyma on pomocy medycznej.
Leczenie alergii pokarmowej to przede wszystkim dieta ustalona indywidualnie dla chorego, z tego też powodu niezwykle istotne jest wykonanie szczegółowych badań. W niektórych przypadkach sięga się także po środki farmakologiczne, które pozwalają łagodzić skutki reakcji alergicznych, jeżeli sama dieta nie przyniesie określonego skutku. Zachowanie zaleceń lekarza, a także pozostawanie pod stałą jego opieką wraz z regularnymi wizytami kontrolnymi to jedyny sposób na maksymalne zniwelowanie objawów chorobowych. Trudno jest mówić o całkowitym wyleczeniu z alergii pokarmowej, jednak często pacjenci nabywają większej odporności na oddziaływanie określonej substancji uczulającej. Wówczas trudniej jest o pojawienie się dolegliwości, a nawet jeśli wystąpią, znacznie łatwiej przebiega proces ich łagodzenia.
Szansą na całkowite wyleczenie jest tzw. immunoterapia, która nie jest jednak zalecana tym osobom u których alergia ma stosunkowo łagodny przebieg, a nadwrażliwość pojawia się tylko w kontakcie z pojedynczym alergenem. Bezpieczniej i łatwiej wyeliminować go z diety, niż ryzykować poważniejsze powikłania, po wciąż mocno kontrowersyjnym odczulaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.