Alergia pokarmowa na owoce

Alergia  pokarmowa na owoce

Owoce to produkty spożywcze, które bardzo często wywołują alergie. Alergeny występują nawet w silnie przetworzonych owocach – dlatego warto pamiętać o czytaniu etykiet i sprawdzaniu, czy w danym produkcie spożywczym nie ma zakazanych owoców. Objawy alergii na owoce są zwykle dużo silniejsze niż na warzywa, występuje też silna reakcja krzyżowa.

Jakie owoce mogą powodować alergie? 

Co ciekawe, uczulenie na pewne owoce występuje u osób, które nie tolerują na przykład pyłków drzew lub niektórych substancji chemicznych – co wskazuje na podobieństwo alergenów zupełnie innych substancji. Jeśli cierpimy na alergię, niektóre owoce mogą dawać bardzo niepokojące objawy. Należą do nich na przykład bóle brzucha, wymioty, reakcje skórne oraz duszności i kaszel. W skrajnych przypadkach po spożyciu uczulającego owocu może nastąpić wstrząs anafilaktyczny. Niektóre owoce przestają wywoływać reakcje alergiczną po ugotowaniu, inne zaś ją zachowują. Co ciekawe, cytrusy uczulają rzadziej niż na przykład jabłka czy truskawki, które znamy od dziecka.

*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: