Objawy alergii Rodzaje alergii

Alergia na ryby

Alergia na ryby

Alergie wziewne czy pokarmowe są w powszechnej populacji światowej powszechne. Do tego stopnia, że można je uznać za choroby cywilizacyjne – zwłaszcza, że dotykają głównie osoby w krajach wysokorozwiniętych. Choć problemy z uczuleniami na konkretny rodzaj pokarmu częściej dotykają dzieci, jednak u dorosłych takie alergie również są spotykane.

W dodatku w wieku dojrzałym takie alergie mają ostrzejszą postać i często w przypadku lekceważenia mogą się wiązać z poważnymi dla zdrowia i życia.konsekwencjami (np. wstrząs anafilaktyczny). U dzieci częściej dochodzi do „powierzchownych” objawów, takich jak biegunki, wzdęcia, wymioty oraz reakcje skórne.

Produkty rybne

są częstą przyczyną pokarmowych reakcji alergicznych wśród dorosłych. Takie uczulenie może obejmować zarówno wszystkie, jak i wybrane gatunki ryb. Uczulać mogą nie tylko same ryby, ale też pokarmy mające z nimi kontakt (gotowane w tej samej wodzie, smażone na tym samym oleju). Najbardziej alergennym rodzajem ryby jest dorsz. Należy przy tym pamiętać, że wysoka temperatura nie zabija alergenów. Ponad to warto dokładnie czytać etykiety produktów przetworzonych – wiele z nich zawierać może mączkę rybną czy inne pochodne. Tymczasem w terapii konieczne jest całkowite wyeliminowanie czynników uczulających z jadłospisu. Jako, że ryby są źrodłem wielu substancji odżywczych konieczna staje się suplementacja, zarówno przy pomocy odpowiednich preparatów, jak i naturalnych produktów. Trzeba dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości fosforu (zawartego np. w migdałach, drobiu, roślinach strączkowych), wapnia (w nabiale, brokułach), jodu, a przede wszystkim witamin z grupy B oraz kwasów tłuszczowych omega 3 (obecnych np. w oliwie z oliwek).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.