Owoce to produkty spożywcze, które bardzo często wywołują alergie. Alergeny występują nawet w silnie przetworzonych owocach – dlatego warto pamiętać o czytaniu etykiet i sprawdzaniu, czy w danym produkcie spożywczym nie ma zakazanych owoców. Objawy alergii na owoce są zwykle dużo silniejsze niż na warzywa, występuje też silna reakcja krzyżowa.
Jakie owoce mogą powodować alergie?
Co ciekawe, uczulenie na pewne owoce występuje u osób, które nie tolerują na przykład pyłków drzew lub niektórych substancji chemicznych – co wskazuje na podobieństwo alergenów zupełnie innych substancji. Jeśli cierpimy na alergię, niektóre owoce mogą dawać bardzo niepokojące objawy. Należą do nich na przykład bóle brzucha, wymioty, reakcje skórne oraz duszności i kaszel. W skrajnych przypadkach po spożyciu uczulającego owocu może nastąpić wstrząs anafilaktyczny. Niektóre owoce przestają wywoływać reakcje alergiczną po ugotowaniu, inne zaś ją zachowują. Co ciekawe, cytrusy uczulają rzadziej niż na przykład jabłka czy truskawki, które znamy od dziecka.