alergia pokarmowa

Alergia to nieprawidłowa odpowiedź układu odpornościowego na substancje (alergeny) normalnie występujące w środowisku. Choroba alergiczna często rozpoczyna się w pierwszym roku życia, a w późniejszym wieku może przyjąć inne postacie alergii.  Takie zjawisko nazywamy maratonem alergicznym. Jako pierwsza pojawia się alergia pokarmowa, często pod postacią atopowego zapalenia skóry, która nierozpoznana lub nieodpowiednio leczona rozwija się w astmę lub alergiczny nieżyt nosa. Mimo, że większość dzieci w wieku 2-3 lat nabywa tolerancję na pokarmy, to u ponad 50% w późniejszym wieku rozwija się astma oskrzelowa lub alergiczny nieżyt nosa.

Dlatego  ważne jest aby jak najwcześniej rozpoznać alergię oraz zastosować odpowiednie leczenie, które pozwoli przerwać  maraton alergiczny.

Najczęstsze objawy alergii

Pierwsze objawy alergii mogą się pojawić już u kilkumiesięcznych niemowląt pod postacią alergii pokarmowej. W wieku niemowlęcym najczęściej uczula: białko mleka krowiego,  jaja kurze, soja, pszenica. Objawy alergii są zróżnicowane i mogą dotyczyć wielu narządów:  skóry, układu pokarmowego oraz oddechowego. Zmiany skórne charakteryzują się zaczerwienieniem skóry, suchością i uporczywym świądem. Ze strony układu pokarmowego pojawia się zmiana konsystencji stolca, biegunki, wzdęcia, kolki, ulewania, bóle brzucha. Ponadto dzieci z alergią na białka mleka krowiego często chorują na spastyczne zapalenie oskrzeli, zapalenie ucha środkowego, czy też nieżyt nosa.

alergia pokarmowa

Skąd ta alergia?

Alergia jest chorobą o podłożu genetycznym, dziedziczona jest  z pokolenia na pokolenie.

W ostatnich latach dużo mówi się o mikroflorze jelitowej i jej wpływie na rozwój alergii. Mikrobiotyczna teoria rozwoju alergii zakłada, że za prawidłowy rozwój i dojrzewanie układu immunologicznego odpowiada właśnie mikroflora jelitowa. Zaburzenia w jej składzie  spowodowane między innymi: częstą antybiotykoterapią, nieliczną rodziną, nadmierną sterylizacją, porodem drogą cięcia cesarskiego, czy sposobem odżywiania dziecka, ograniczają już od urodzenia kontakt z bakteriami koniecznymi do prawidłowego rozwoju i dojrzewania układu immunologicznego. W pierwszych dwóch latach życia kształtuje się ekosystem jelitowy, dlatego warto zadbać o skład flory jelitowej jak najwcześniej.  Liczne badania wykazały również, że jedną z przyczyn alergii jest nieszczelna bariera jelitowa. Jej nieszczelność sprawia, że bakterie chorobotwórcze oraz alergeny swobodnie przenikają do organizmu, wywołując reakcje alergiczne. Uważa się, że bakterie kwasu mlekowego nie tylko uszczelniają barierę jelitową, uniemożliwiając przechodzenie alergenów i bakterii chorobotwórczych przez błony śluzowe, ale wpływają również na zahamowanie odpowiedzi alergicznej i łagodzenie objawów alergii.

Jakie bakterie kwasu mlekowego warto stosować ?

Należy  pamiętać, że nie wszystkie bakterie kwasu mlekowego działają tak samo i nie wszystkie znajdują zastosowanie w leczeniu alergii. Dlatego wybierając bakterie kwasu mlekowego należy zwrócić uwagę, czy pochodzą z obszaru geograficznego, w którym są stosowane oraz czy mają badania potwierdzające ich skuteczność w alergii pokarmowej.

Powyższe kryteria spełniają jedynie trzy polskie szczepy: Lactobacillus paracasei ŁOCK 0919, Lactobacillus casei ŁOCK 0900, Lactobacillus casei ŁOCK 0908 wchodzące w skład preparatu Latopic®.

Ich skuteczność została potwierdzona badaniami klinicznymi  z udziałem polskich  dzieci, w przebiegu alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry. Szczepy te mają polskie pochodzenie, są dopasowane do mikroflory polskich dzieci. Latopic® zmniejsza  rozległość i nasilenie zmian skórnych po trzech miesiącach stosowania oraz  przyspiesza  rozwój tolerancji na białka mleka krowiego.

alergie pokarmowe

Wejdź na www.latopic.pl i przeczytaj opinie rodziców, którzy zastosowali Latopic® u swoich dzieci.