Przed nami Boże Narodzenie, magiczne święta, które spędzamy w gronie najbliższych, biesiadując przy wspólnym stole. Nie da się ukryć, że niektórzy cały rok czekają na określone potrawy, w tym chociażby zupę rybną. Nie jest to jednak łatwy czas dla wszystkich. Alergia pokarmowa a Wigilia to dla wielu osób nie lada wyzwanie. Jak mu sprostać?
Alergie pokarmowe wśród najbliższych – czy znasz je wszystkie?
Wiele osób boryka się z alergiami pokarmowymi. U jednych przyjmują one łagodną postać i manifestują się problemami gastrycznymi, vide wzdęcia, ból brzucha. U innych dochodzi do biegunki, wysypki na skórze, a w skrajnych przypadkach nawet do duszności. Najgorszą reakcją alergiczną na pokarm jest wstrząs anafilaktyczny. Jest to stan zagrażający życiu, w przypadku którego należy jak najszybciej podać osobie uczulonej adrenalinę, a jeśli jej nie posiada, zawieźć ją na pogotowie. Alergia pokarmowa to coś, z czym nie ma żartów. W związku z tym upewnij się, czy znasz wszystkie rodzaje uczuleń, z którymi borykają się twoi bliscy. Warto ich o to podpytać, a nawet spisać na kartce, co komu szkodzi. To da nam cenną wiedzę, jakich potraw unikać lub czego nie dodawać do dania.
Co najczęściej uczula na wigilijnym stole?
Wbrew pozorom, wigilijny stół aż ugina się pod ciężarem potencjalnych alergenów pokarmowych. W Boże Narodzenie często serwujemy dania rybne, a białko pochodzące z tych zwierząt może silnie uczulać. Uważać należy także na bakalie, które dodajemy do ciast, deserów i kutii. Niestety, one także często uczulają, vide alergia na orzechy. Ostrożność należy zachować też przy pierogach, ciastach etc. Alergia na gluten uniemożliwia spożywanie tradycyjnych potraw bazujących na mące pszennej, żytniej czy jęczmiennej. Warto pamiętać, że niektóre gotowe mieszanki przytraw zawierają mąkę pszenną w roli zagęstnika. Nawet jeśli ktoś nie jest uczulony na rybę, to może alergizować go jajko kurze, które wykorzystuje się przy panierowaniu.
Jak przygotować świąteczną potrawę bez alergenów?
Jeśli wiesz, że coś uczula bliską ci osobę, nie serwuj tego na wigilijnym stole. Pamiętaj, aby sprawdzać też skład wszystkich produktów wykorzystywanych do gotowania i pieczenia, aby uniknąć w nich potencjalnych alegenów. Dla niektórych nawet śladowe ilości uczulającej substancji mogą okazać się zabójcze. Zazwyczaj pamiętamy o tym, że nasz syn ma alergię na gluten, więc rezygnujemy z pierogów, ale zapominamy, że mąkę jako zagęstnik dodaje się często do gotowych przypraw do zup, którymi doprawiamy barszcz. W niektórych przypadkach łatwo można zastąpić alergen czymś, co go nie zawiera. Np. ciasto można upiec na mące bezglutenowej, np. jaglanej, kukurydzianej etc. Ale z tej mąki nie zrobimy już pierogów, bo ciasto uzyskane na jej bazie będzie miało inne właściwości.