Rodzaje alergii

Alergia na pieczywo – jak ją rozpoznać?

alergia-na-pieczywo

Rozpoznanie niektórych alergii może być trudne, ze względu na jej objawy. Jedną z nich jest alergia na pieczywo – jak ją rozpoznać?

Składniki pieczywa

Pieczywo może zawierać nie tylko liczne zboża takie jak pszenica czy żyto ale przede wszystkim gluten, różne dodatki i wzmacniacze koloru oraz smaku. Wszystkie te substancje mogą być szkodliwymi dla nas alergenami. Spożywając więc pieczywo, możemy zauważyć różne reakcje alergiczne, dotyczące naszego zdrowia. Objawy alergii często dotyczą układu oddechowego oraz skóry. Testy alergiczne pozwalają na dokładne stwierdzenie powodów uczulenia, co pozwala na ich unikanie bądź całkowite wykluczenie z codziennej diety.

Alergia na pieczywo

Mając na myśli alergię na pieczywo możemy mówić o kilku rodzajach uczuleń. Jednym z nich jest alergia na zboża. Jęczmień, ryż, pszenica oraz jej pochodne, są alergenami równie często uczulającymi jak mleko. W większości przypadków dotykają dzieci, które wraz z wiekiem wyrastają z tego typu alergii na pieczywo. Objawy są podobne jak przy uczuleniu na pyłki roślin. Charakteryzują się kichaniem czy katarem. Gluten zawarty w wielu wyrobach piekarniczych, jest substancją uczulającą. Osoby z alergią na gluten, są zmuszone do stosowania specjalnej diety bezglutenowej. Coraz więcej piekarni proponuje klientom tego typu pieczywo, co pozwala na bezproblemowe odżywianie. Pieczywo bywa nafaszerowane substancjami wzmacniającymi. Wszelkie ulepszacze mogą wywoływać objawy alergiczne, więc warto sprawdzać skład produktów przed ich zakupem.

Objawy alergii na pieczywo

pieczywo

Objawy mogą być różne. W przypadku zbóż, będzie to uporczywy katar. Alergię rozpoznamy przez bóle brzucha, biegunki i nudności, pojawiające się po zjedzeniu danego pieczywa. Sygnały uczulenia mogą dotyczyć także naszej skóry. Zdarza się, że po spożyciu chleba zawierającego ryż czy słonecznik występuje wysypka na skórze, która ustępuje, po odstawieniu tego produktu spożywczego. Alergia na pieczywo wymaga ostrożności i dokładnego sprawdzania składników, wykorzystanych do wypieku bułek czy chleba. Przy tego rodzaju uczuleniu, nie można zapomnieć o bułce tartej, która jest robiona właśnie z pieczywa. Dlatego należy uważać także na różne panierki. Wystarczy zwracać na to dokładną uwagę podczas robienia zakupów.

Alergia na pieczywo może mieć różne oblicza. Pieczywo jest źródłem potrzebnych w naszej diecie składników. Przy alergii, wystarczy odpowiedni jego wybór. Zachowując środki ostrożności i rozwagę, unikniemy niechcianych objawów alergii i będziemy mogli spokojnie zjeść śniadanie czy kolację.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.