Od dziecka podstawowym elementem diety jest mleko krowie. W końcu zawiera białko i wapń,niezbędne do prawidłowego rozwoju. Ale białka nie dla wszystkich są odpowiednie, ponieważ mogą wywołać uczulenie. Alergia na mleko krowie – co zrobić, gdy uczula kazeina?
Alergia na mleko krowie
Z tym, że mleko jest zdrowe nie da się nie zgodzić. Swojego czasu,w mediach pojawiły się kampanie społeczne, zachęcające do picia mleka, szczególnie przez dzieci. W szkołach serwowano mleko, by jak największa liczba osób zaczęła je regularnie pić. Niestety coraz więcej osób nie może pić mleka, ze względu na alergię. Alergia na mleko krowie to dość powszechne uczulenie. Głównym jego sprawcą są białka, które organizm człowieka może traktować jako obce substancje. Wtedy spożycie mleka krowiego kończy się dolegliwościami ze strony różnych układów, takich jak układ pokarmowy, oddechowy czy skóra. Nieprzyjemne dolegliwości uprzykrzają życie alergika. Niektóre z nich,tak jak zmiany atopowe, świąd czy biegunki, bywają bolesne. Zdarza się, że osoba uczulona na mleko krowie,może jednak jeść masło czy śmietanę.
Co zrobić, gdy uczula kazeina?
Kazeina to jedno z białek mleka krowiego. Jest wyodrębniane przez organizm podczas trawienia. Mleko możenie być w pełni tolerowane przez organizm. Białko to, stanowi większość składu mleka, nic dziwnego, że może uczulać. Nietolerancja kazeiny skutkuje reakcjami alergicznymi, głównie ze strony układu pokarmowego i skóry. Zdecydowanie lepiej mleko przyswajają dzieci,ponieważ u nich wyodrębnia się enzym zwany podpuszczką. Dlatego wiele osób dorosłych nie toleruje mleka krowiego. Biegunki, bóle brzucha czy wymioty to typowe objawy pokarmowe, których przyczyną jest alergia na mleko krowie. Dziecku potrzebne są zdrowe składniki, które dostarcza mleko. W przypadku uczulenia, rozwiązaniem jest dieta eliminacyjna, czyli wykluczenie mleka z codziennego jadłospisu. Pozwala to zapobiegać wystąpieniu niepokojących reakcji alergicznych. Cenne składniki zastąpią nam inne produkty, które nie zawierają alergenów. Odpowiednikiem mleka krowiego będzie mleko roślinne, sojowe, ryżowe lub kokosowe. Jest zdrowe i zwykle bezpieczne dla alergików. Minusem jest wysoka cena takiego mleka.
Pamiętajmy, że w diecie człowieka musi znaleźć się białko, z tym, że możemy dobrać taki jego rodzaj,który będzie w pełni tolerowany przez nasz organizm. Na rynku jest dostępnych coraz więcej produktów, wolnych od alergenów. Alergikom pozostaje uważne czytanie etykiet i szukanie takich produktów, które spełniają ich wszystkie oczekiwania. Jeśli jesteśmy uczuleni na kazeinę, zrezygnujmy z picia mleka krowiego, ale uzupełnijmy braki witamin innymi pokarmami.
Katarzyna Antos