Orzechy włoskie
Alergia na orzechy włoskie ni objawia się tak silnie jak w przypadku orzeszków ziemnych. Typowe objawy to swędzenie skóry, wysypka oraz obrzęk warg lub języka. Uczuleni powinni jednak uważać na ten rodzaj orzechów, unikając ich spożywania.
Migdały
Migdały też są zaliczane do orzechów, z tą różnicą, że rosną na drzewach. Uczulają w znacznie mniejszym stopniu niż orzechy ziemne. Choć mają dużo właściwości odżywczych, mogą przysporzyć problemów skórnych czy oddechowych. Alergia na migdały częściej występuje u osób uczulonych na pyłki roślin i owoce.
Alergia na bakalie wymaga dużej ostrożności, ponieważ niewielkie ilości orzechów są składnikiem ogromnej ilości produktów spożywczych. Należy więc czytać etykiety i sprawdzać skład potraw, szczególnie jeśli sięgamy po nowe produkty i wcześniej nieznane potrawy. Takie zachowanie pozwoli uniknąć objawów alergii, które mogłyby okazać się dla nas bardzo niebezpieczne.
Katarzyna Antos