Rodzaje alergii

Alergia na bakalie

alergia-na-bakalie

Bakalie są bardzo zdrową i smaczną przekąską oraz dodatkiem do różnych potraw i deserów. Bywają także źródłem uczuleń. Czym charakteryzuje się alergia na bakalie?

Zdrowe bakalie

Do grupy bakalii zaliczane są wszelkiego rodzaju orzechy, suszone owoce i migdały. Te wspaniałe dodatki sprawdzają się w kuchni. Dostarczają niezbędnych kalorii, energii i wiele cennych składników odżywczych. Dlatego bakalie są polecane dla osób pracujących umysłowo, uczniów oraz studentów. To znacznie bardziej zdrowsza forma przekąski niż batoniki, słone paluszki lub chipsy.

Alergia na bakalie

Bakalie to nie tylko smakowite orzechy i inne produkty ale również alergeny. Niektóre z nich mają silne właściwości uczulające, więc alergicy muszą mieć się na baczności. Objawy uczulenia mogą być różne, często dotyczą skóry czy układu oddechowego. Bakalie znajdziemy w wielu produktach takich jak ciasta, czekolady czy batony. Nawet ich niewielka ilość może wywołać reakcje alergiczne. W bakaliach znajduje się kwas salicylowy, który może prowadzić do astmy. Dlatego uczuleni na salicylany powinni uważać także na wszelkiego rodzaju orzechy.

Orzechy ziemne

To jeden z najbardziej popularnych i zarazem niebezpiecznych alergenów. U osób uczulonych wywołują silne reakcje, które pojawiają się nawet tuż po zjedzeniu małej ilości orzechów. Najczęściej występują objawy skórne takie jak wysypka oraz opuchnięcia warg czy problemy z oddychaniem. Najgroźniejszym sygnałem alergii jest jednak wstrząs anafilaktyczny.

Orzechy włoskie

Alergia na orzechy włoskie ni objawia się tak silnie jak w przypadku orzeszków ziemnych. Typowe objawy to swędzenie skóry, wysypka oraz obrzęk warg lub języka. Uczuleni powinni jednak uważać na ten rodzaj orzechów, unikając ich spożywania.

Migdałyorzechy

Migdały też są zaliczane do orzechów, z tą różnicą, że rosną na drzewach. Uczulają w znacznie mniejszym stopniu niż orzechy ziemne. Choć mają dużo właściwości odżywczych, mogą przysporzyć problemów skórnych czy oddechowych. Alergia na migdały częściej występuje u osób uczulonych na pyłki roślin i owoce.

Alergia na bakalie wymaga dużej ostrożności, ponieważ niewielkie ilości orzechów są składnikiem ogromnej ilości produktów spożywczych. Należy więc czytać etykiety i sprawdzać skład potraw, szczególnie jeśli sięgamy po nowe produkty i wcześniej nieznane potrawy. Takie zachowanie pozwoli uniknąć objawów alergii, które mogłyby okazać się dla nas bardzo niebezpieczne.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.