Różowa skórka, interesujący kształt i jeszcze bardziej zadziwiające wnętrze. Właśnie to kryje pitaja, czyli egzotyczny smoczy owoc. Jakie ma właściwości? Czy warto się na niego skusić?
Wyjątkowy wygląd
Już sam wygląd owocu, jakim jest pitaja przyciąga wzrok i niezwykle zaciekawia. Smoczy owoc przypomina jajo, w soczyście różowym kolorze, z wypustkami. Po przekrojeniu otrzymujemy biały środek z czarnym nakrapieniem. Zarówno wnętrze jak i forma owocu wzbudzają zachwyt. Egzotyczna pitaja nie bez powodu uznawana jest za jeden z najładniejszych owoców świata. Meksykańska pitaja robi wrażenie na całym świecie. Chętnie jest wykorzystywana do dekoracji egzotycznych dań. Należy do kaktusowatych, stąd jej pochodzenie. I choć nie rośnie w naszym kraju, jest u nas dostępna, szczególnie w sezonie letnim, kiedy znacznie chętniej kupujemy przeróżne owoce, nie tylko te rodzime.
Smoczy owoc
Nie wszyscy może wiedzą, że pitaja może pochwalić się nie tylko wyjątkowym wyglądem. Jej wnętrze kryje wiele właściwości, również zdrowotnych. Charakteryzuje się dużą wartością odżywczą. W owocu znajdziemy liczne witaminy i minerały. Witamina A, B, fosfor czy żelazo to tylko niektóre z substancji odżywczych. Jedzenie smoczego owocu przyczynia się więc do wzmocnienia wzroku czy układu odpornościowego organizmu. To nie wszystko, ponieważ pitaja to także źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli omega-3 i omega-6. Te z kolei zmniejszają ryzyko chorób serca. Pitaja ma w sobie także błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego. Pomaga usunąć z organizmu toksyny. Jeśli chcecie więcej dobroci od owocu, to dostaniecie, bowiem likopen to także składnik egzotycznego daru natury prosto z Meksyku. Likopen ma działanie antyoksydacyjne, a więc chroni przed nowotworami, tym bardziej rakiem prostaty, więc owoc polecamy szczególnie panom.
Pitaja w twojej kuchni
Przez niecodzienny wygląd, niektórzy mogą mieć problem z wykorzystaniem owocu. Pitaja ma smak, który przypomina połączenie melona i kwi. Dojrzały owoc będzie smaczny i soc Podpowiadamy, że można jeść go na surowo, ale świetnie sprawdzi się jako oryginalny dodatek do deserów. Smoczy owoc nadaje się do przygotowania musów, wina czy koktajli. Liście, które możemy zasuszyć, sprawdzą się jako napar na bóle mięśniowe, zaś sam owoc będzie idealny na przekąskę. Pitaję wykorzystuje się także w kosmetyce. Ponoć świetnie działa na zmarszczki, stanowi składnik peelingów i masek do ciała. Jak widać owoc ma szerokie możliwości zastosowanie, nie tylko w kuchni.
Owocu takiego jak pitaja nie da się przeoczyć. Znajdziemy go głównie w supermarketach. Cena za kilogram sięga ok. kilkunastu złotych. Warto choć raz skusić się na jego zakup, by zakosztować odrobiny egzotyki i zaskoczyć swoich bliskich daniem z tak oryginalnym dodatkiem.
Katarzyna Antos