Nie zawsze mamy czas na gotowanie. Wtedy sięgamy po gotowe dania, do podgrzania w mikrofali czy piekarniku. Oszczędzamy czas, ale niekoniecznie zdrowie. Co kryją w sobie gotowe dania? Czy lepiej ich unikać?
Ekspresowo z mikrofali
Odkąd kuchenki mikrofalowe stały się nieodłącznym wyposażeniem każdej kuchni, znacznie chętniej ułatwiamy sobie życie, kupując gotowe dania. Prościej jest przygotować jedzenie w zaledwie 3 minuty, niż godzinę stać w kuchni. Zrobienie obiadu czy kolacji wymaga czasu, a tego wciąż nam brakuje. Cierpimy na jego chroniczny brak. Podobnie sytuacja wygląda w innych krajach. Tam gotowe dania zajmują osobne działy w supermarketach, a ludzie żywią się tak na co dzień. Czy taka forma odżywiania jest dobra dla organizmu? Co takiego znajdziemy w gotowych daniach, które wystarczy tylko podgrzać?
Gotowe, ale nie do końca zdrowe
Gotowe jedzenie jest produkowane tak, by koszty nie były wysokie. W efekcie wykorzystuje się składniki, które niekoniecznie chcielibyśmy znaleźć w pysznych daniach. Chemiczne substancje często imitują smak czy formę znanych i lubianych składników. Wszystko po to, by dana potrawa smakowała i wyglądała prawie tak samo, jakbyśmy ją przygotowali. W mięsnych daniach często wykorzystuje się kawałki niskiej jakości, które skleja się za pomocą kleju mięsnego. Otrzymujemy więc większe kawałki, które mają dać wrażenie dobrej jakości potrawy. Zamiennikiem mięsa jest zaś kolagen. Można pozyskać go od zwierząt, więc także świetnie radzi sobie jako imitacja mięsnych kąsków. Problemem dla zdrowia może okazać się sól i cukier. Takie dania do podgrzania mają w sobie bardzo duże ilość soli. Zdecydowanie większe, niż w przypadku gotowanych przez nas dań. Oprócz tego nie możemy zapomnieć o tłuszczach, a tych również nie brakuje w daniach do mikrofali.
Sama chemia
Sól czy cukier to nie wszystko. Największy niepokój wzbudzają składniki, które niewiele wspólnego mają ze zdrową i naturalną żywnością. Chodzi o związki chemiczne, ulepszacze smaku i trwałości jedzenia. Dzięki temu żywność ma dłuższy termin przydatności do spożycia i lepiej się prezentuje oraz smakuje. Napędza to konsumpcję, bo skoro coś jest dobre, chętniej sięgniemy po to ponownie. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, co takiego kryją w sobie gotowe dania. Jednym ze składników jest L-cysteina. Aminokwas znajduje się w piórach i szczecinie zwierząt, dodawany jest także do nuggetsów, które uwielbiają nasze dzieci i implantów piersi. Być może brzmi nieprawdopodobnie, ale jest tak w rzeczywistości. Lepiej dokładnie czytać etykiety i sprawdzać skład produktów. Sztuczne witaminy czy substancje słodzące to również powszechne składniki ekspresowych dań. Warto zwrócić na nie uwagę, albo zastanowić się wcześniej, czy nie lepiej pójść do restauracji lub poświęcić odrobinę czasu na przygotowanie zdrowego posiłku.
Skład gotowego jedzenia może nas zaskoczyć. W sklepach nie brakuje gotowych dań,a wśród nich znajdziemy także pełnowartościowe posiłki. Wystarczy sprawdzać składniki i wybierać taką żywność, która jest jak najbardziej naturalna i najmniej przetworzona.
Katarzyna Antos