superfood

Skupiamy się na zagranicznych, wymyślnych produktach,nie doceniając tego, co mamy. Okazuje się, że polskie produkty także mogą zyskać miano superfood. Po które zdecydowanie warto sięgnąć?

Moda na superfood

Zdrowe jedzenie jeszcze nigdy nie było tak modne jak obecnie. Coraz chętniej sięgamy po naturalne i ekologiczne produkty, które oprócz tego, że są smaczne, mają wiele cennych właściwości. Tego typu produkty określa się mianem superfood. Super jedzenie powinno być naturalne i zdrowe. Wspomaga pracę organizmu i wygląd skóry. Ma wiele zalet, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie ogólne. Wśród superfood wyróżniają się produkty zagraniczne, które nie występują naturalnie w naszym kraju. Jednak my także możemy być dumni z wartościowego jedzenia. Które produkty są godne uwagi i warte naszego zdrowia?

Jarmuż

Być może nie wszyscy wiedzą, że jarmuż wcale nie jest egzotycznym warzywem. Występuje w Polsce, a w latach 70. był bardzo popularny i łatwo dostępny. Wtedy z pewnością jego cena była o wiele niższa. Dziś jarmuż kojarzony jest z modny i ekologicznym jedzeniem rodem z hipsterskich restauracji. Jarmuż to prawdziwe bogactwo wapnia i przeciwutleniaczy. Wspomaga kości i zapobiega osteoporozie. Działa dobrze na serce. Z jarmużu przygotujemy warzywno-owocowe koktajle, zdrowe chipsy czy zupy. Doskonale zastąpi nam szpinak, który jest równie smaczny i pożywny. Warzywo przypomina w wyglądzie sałatę, ale ma ciemniejszy kolor i sztywniejsze, pofalowane liście. Znajdziemy je nawet w popularnych sieciach marketów.

Czosnek

Tego superfood nie trzeba nikomu przedstawiać. Nasz naturalny antybiotyk, czyli czosnek to lekarstwo na infekcje, przeziębienie czy grypę. Skutecznie zabija bakterie. Ma charakterystyczny smak, który doskonale komponuje się z wieloma innymi składnikami, jak szpinak, pomidory czy wszelkie zioła. Czosnek najzdrowszy jest na surowo, choć znacznie częściej dodajemy go do aromatycznych sosów, zapiekanek, makaronów czy mięs. Pamiętajmy, że najlepszy czosnek jest właśnie polski. Na rynku dostępny jest czosnek z Chin, który nijak ma się do produktów typu superfood.

Morwa

Owoce morwy przypominają znane jeżyny. Są słodkie w smaku, ale obniżają poziom cukru we krwi. Dlatego polecane są osobom chorującym na cukrzycę oraz kobietom w okresie menopauzy. Morwa działa moczopędnie i antybakteryjnie. Przygotujemy z niej soki, dżemy czy nalewki. W Polsce rośnie morwa biała i czarna. Bez względu na to, którą wybierzemy, warto wprowadzić ją do zdrowej diety.

Pokrzywa

superfoodPokrzywa raczej kojarzona jest z bolesnymi oparzeniami skóry, szczególnie z czasów dzieciństwa. Jednak roślina tak powszechna może być superfood. Działa jak antybiotyk. Jest źródłem żelaza i wspomaga układ odpornościowy oraz krwionośny. Najlepiej smakuje wiosną, zebrana jako świeże liście, dodane do sałatki czy koktajlu. Przygotujemy z niej susz czy sok, który pomoże na różne dolegliwości, także pokarmowe.

Katarzyna Antos