Jemy je każdego dnia, podajemy naszym dzieciom, a czy mamy świadomość, że są skażone? Warzywa i owoce dostępne w sklepach mogą być pełne pestycydów. Które z nich bywają najbardziej skażone?
Pestycydy w ochronie roślin
Pestycydy są naturalnymi substancjami, które chronią rośliny przed szkodnikami. Możemy zaliczyć je do szerokiej grupy środków ochrony roślin. Wykorzystuje się je nie tylko w środowisku naturalny, ale także w miejscach pracy czy budynkach mieszkalnych. W historii, na rynku pojawiały się pestycydy bardzo szkodliwe dla przyrody, które zostawały szybko usuwane ze sprzedaży. Wykorzystanie pestycydów zwiększa produkcję żywności i zabezpiecza plony przez zniszczeniem przez szkodniki. Oprócz pozytywnych skutków, pojawiają się także te negatywne, w tym zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka. Jak wiemy, substancje tego typu używane są przy produkcji żywności, także upraw warzyw i owoców.
Toksyczne pestycydy
Skoro pestycydy mają działanie zabójcze na niektóre organizmy, niszczą także te, które w niczym nie przeszkadzają wzrostowi roślin. Do zatruć środkami ochrony roślin dochodzi zwykle u pracowników, którzy zajmują się opryskami. Przypadkowe spożycie może prowadzić do poważnego zatrucia, jednak to wciąż sporadyczne przypadki. Pestycydy wykazują działanie rakotwórcze. Mogą zwiększyć ryzyko rozwoju nowotworów. Wszyscy jesteśmy narażeni na ich działanie, ponieważ znajdują się w glebie i ogólnodostępnej żywności. Będąc w Unii Europejskiej, jesteśmy zobowiązani do przestrzegania przepisów, dotyczących dopuszczalnych norm różnych substancji, w produkowanej żywności, w tym także pestycydów. W których produktach jest ich najwięcej?
Owoce i warzywa
Zwykłe umycie warzyw czy owoców nie wystarczy, by pozbyć się pestycydów. Amerykańscy badacze sprawdzili różne gatunki roślin i wyróżnili te, które wykazały największe skażenie pestycydami. Należy zaznaczyć, że Unia Europejska posiada bardziej zaostrzone przepisy co do uprawy roślin, więc możemy być pewni, że nasze rodzime warzywa i owoce są o wiele bardziej zdrowsze, niż te sprowadzane z dalekich krajów. Najwięcej pestycydów odkryto w truskawkach. Sezon na truskawki jest w Polsce dość krótki, więc chętnie sięgamy po czerwone owoce, gdy tylko pojawią się w sklepach. Równie wysoko w zestawieniu Amerykanów znalazł się szpinak. Uwielbiamy go i często spożywamy, ze względu na dużą zawartość żelaza czy innych cennych minerałów. Podobnie jest z gruszkami i ziemniakami. Eksperci do spraw żywienia informują, że zawartość pestycydów w warzywach i owocach nie oznacza ich całkowitej szkodliwości. Nie musimy wykluczać ulubionych owoców czy warzyw z diety. W niewielkich, dopuszczalnych ilościach, pestycydy nie stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka. Badacze zestawili także rośliny, które są najmniej skażone i zarazem najbardziej bezpieczne. Wśród nich znalazło się awokado, kukurydza czy ananas. Sama woda nie pomoże w pozbyciu się chemicznych środków, ale w połączeniu z czymś kwaśnym już tak. Dlatego warzywa i owoce warto namoczyć przez chwilę w soku z cytryną lub wodzie z solą. Taka mikstura usunie wszelkie szkodliwe bakterie oraz pestycydy. Nie unikajmy więc jedzenia owoców i warzyw. Wręcz przeciwnie, dbajmy o to, by zawsze były obecne w zdrowej diecie.
Katarzyna Antos