Testy alergiczne zostały stworzone z myślą o szerokim problemie alergii. Formą diagnostyki alergii pokarmowych jest test MRT z pokarmami. Jak wygląda takie badanie i czy warto je wykonać?
Test MRT na alergie pokarmowe
Żyjemy w czasach przetworzonych produktów. Nic dziwnego, że tyle osób ma problemy z układem pokarmowym, a alergie tego typu, nikogo już nie zaskakują. Coraz więcej osób boryka się z problemem alergii. Niekiedy bagatelizujemy pojawiające się objawy i w ogóle nie podejrzewamy uczulenia. W rozpoznaniu schorzenia pomagają testy alergiczne, które dzięki odpowiednim czynnikom, są w stanie umożliwić postawienie diagnozy, Jednym z takich badań jest test MRT z pokarmami.
Test MRT
Test MRT, czyli Mediator Release Test jest innowacyjną metoda wykrywania alergii pokarmowych. Umożliwia stwierdzenie nadwrażliwości pokarmowej oraz stopień reakcji na poszczególne alergeny pokarmowe. W związku z duża ilością produktów pokarmowych, niekiedy trudno zdiagnozować alergię, ale formułą testu MRT, pozwala na jej rozpoznanie. Nietolerancja pokarmowa jest związana z reakcją alergiczną na pokarmy, które spożywamy. Układ immunologiczny działa obronnie, przez co zostają uwolnione mediatory, odpowiedzialne za reakcje alergiczne. Wykonanie testu MRT gwarantuje wysoką skuteczność w rozpoznaniu problemu.
Test MRT z pokarmami
W diagnostyce metodą MRT wykorzystuje się 150 alergenów pokarmowych i dodatków stosowanych do żywności. Próbkę krwi pacjenta łączy się z alergenami i umieszcza na specjalnych panelach testowych. Odczynniki poddaje się inkubacji, co pozawala na sprawdzenie reakcji. Następnie dzięki odpowiednim badaniom, oznacza się objętość krwinek. Uzyskany wynik pomiaru zestawia się z przyjętymi normami. Stopień zaobserwowawszy zmian, świadczy o nadwrażliwości organizmu na pokarmy. Następnie interpretuje się wyniki, poprzez analizę reakcji, co jest kluczem do ułożenia bezpiecznej diety. Produkty pokarmowe, oznaczone jak niereaktywne, stanowią podstawę jadłospisu alergika. Nowa propozycja odżywiania to szansa na życie bez objawów uczulenia.
Test MRT to nowoczesna technika diagnostyczna, która określa intensywność danej reakcji. Dzięki temu osoba uczulona wie co, i w jakim stopni ją uczula, co jest podstawą do podjęcia dalszych kroków. Metoda bada o wiele więcej alergenów, niż tradycje testy, co także jest jej wielką zaletą. Badanie przeprowadza się w warunkach laboratoryjnych, przez co pacjent nie zostaje narażony na nagłe reakcje niepożądane. Przy podejrzeniu nietolerancji pokarmowej czy nadwrażliwości na jakikolwiek z pokarmów, warto przeprowadzić test MRT i przekonać się, o jego sile.
Katarzyna Antos