Warzywa to jedna z najbardziej charakterystycznych grup alergenów, wywołujących alergie pokarmowe. Do tego rodzaju uczuleń zalicza się również alergia na kapustę. Jakie są przyczyny i objawy uczulenia? Jak wygląda leczenie tej alergii?
Alergia na kapustę – uczulenie pokarmowe
Kapusta to popularne warzywo i występuje w kilku odmianach, np. biała, czerwona, włoska czy pekińska. Jest popularnym warzywem, łatwym w obróbce z możliwością przygotowania na wiele sposobów. Można ją jeść surową w sałatkach i surówkach, gotowaną, kiszona, duszoną czy smażoną. Idealnie nadaje się do zup. Jest wyjątkowo bogata w minerały jak potas, wapń i magnez. Jest źródłem witaminy K i C oraz witamin z grupy B. Zawiera błonnik i przeciwutleniacze.
Alergia na kapustę występuje bardzo rzadko. Ten rodzaj warzywa nie należy do najbardziej szkodliwych dla alergików. Mowa oczywiście o nieprzetworzonym warzywie, w jego naturalnej postaci. Alergie pokarmowe to częsty problem, z którym boryka się wiele osób oraz lekarzy. Alergolodzy starają się rozpoznać dane alergeny, co w przypadku produktów pokarmowych nie zawsze jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Co do kapusty, uczulenie może być spowodowane jej kiszoną wersją, która jest u nas bardzo popularna i lubiana, ze względu na właściwości zdrowotne.
Przyczyny alergii na kapustę kiszoną
Przyczyną reakcji alergicznej po zjedzeniu kapusty kiszonej lub wypiciu soku z warzywa, mogą być aminy biogenne. To związki, które obserwuje się w produktach, poddawanych fermentacji takich jak kiszona kapusta czy ogórki. Do amin należy histamina, szczególnie groźna dla alergików. Nasz organizm również produkuje histaminę, której nadmierna ilość przyczynia się do wystąpienia reakcji alergicznych. Stężenie amin biogennych w kapuście zależy od zastosowanych bakterii. Przy przerwanej fermentacji będzie niższe. Znaczenie ma także przechowywanie kapusty. Im dłuższy okres przechowania produktu, tym większe ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych u uczulonych na dany alergen. Niskie temperatury czy obróbka termiczna nie wpływają na aktywność histaminy, więc nawet tradycyjny bigos może okazać się daniem nieodpowiednim dla alergika.
Objawy uczulenia
Objawy alergii na kapustę zwykle dotyczą skóry. Na ciele osoby uczulonej może pojawić się wysypka. Symptomy alergii są związane z wielkością stężenia histaminy w kapuście. Przy najmniejszej dawce, do 50 mg na kg pokarmu może wystąpić zaczerwienie skóry twarzy i szyi, bóle głowy, pokrzywka czy pieczenia ust. Wyższy stopień histaminy to ryzyko takich objawów jak zaburzenia oddychania, spadek ciśnienia krwi a nawet zgon. Osoby z silną alergią na kapustę kiszoną mogą doznać wstrząsu anafilaktycznego, zagrażającego ich życiu i zdrowiu.
Leczenie alergii
Nie ma skutecznego leku, za pomocą którego całkowicie pozbylibyśmy się problemu alergii pokarmowych. Na objawy uczulenia można zastosować leki przeciwhistaminowe, które zniwelują efekty reakcji alergicznej. Najlepszą metodą w przypadku alergii pokarmowej jest unikanie szkodliwego produktu. Alergik uczulony na kapustę kiszona powinien unikać wszelkich dań, przygotowanych z jej udziałem.
Alergia na kapustę może znacząco wpływać na codzienne funkcjonowanie. Kluczowe jest właściwe zdiagnozowanie i świadome unikanie produktów mogących wywołać reakcję alergiczną. Alergia na kapustę nie występuje często, ale w przypadku kiszonej wersji, może okazać się bardzo groźna. Uczulonym zalecamy zachowanie ostrożności i dokładne sprawdzanie składu posiłków, w celu uniknięcia problemów zdrowotnych. Przy odpowiednim podejściu i przestrzeganiu zaleceń alergię na kapustę, szczególnie na kiszoną można skutecznie kontrolować.
Katarzyna Antos