ryby

Ryby to źródło cennych składników, więc ich obecność w diecie dziecka jest bardzo ważna. Rodzice zastanawiają się czy ryby są odpowiednie dla niemowląt, a jeśli tak, to jakie.

Ryby w diecie dziecka

Białko, kwasy tłuszczowe omega-3, witamina D oraz jod to podstawowe składniki odżywcze ryby. Każdy z nich odgrywa ważna rolę w rozwoju dziecka. Dotyczy zarówno pracy organizmu pod względem fizycznym jak i psychicznym, ponieważ kawasy omega -3 są odpowiedzialne za myślenie. Białko, które zawierają ryby jest łatwo przyswajane przez organizm. Dodatkowo jest lekkostrawne, więc może być spożywane bez obaw o dolegliwości układu pokarmowego. Obecność ryb w diecie zwiększa odporność organizmu. Argumentów za wprowadzeniem ryb do diety dziecka, także niemowląt jest wiele. Ale które gatunki są bezpieczne i zdrowe?

Ryby pełne witamin

Niemowlę potrzebuje witamin, które umożliwiają jego wzrost i rozwój. Witaminy takie jak A i D są rozpuszczalne w tłuszczach. Znajdziemy je w takich gatunkach ryb jak makrela, tuńczyk czy łosoś. Nielubiany przez maluchów tran także jest ich dobrym źródłem. Te składniki są niezbędne do rozwoju układu kostnego i odpornościowego. Witamina A wspomaga pracę komórek skóry i wzroku dziecka. W rybach znajdziemy także witaminę B12, która chroni układ nerwowy. Innym cennym składnikiem mięsa ryb są wspomniane wcześniej kwasy tłuszczowe omega-3. Kobietom w ciąży zaleca się spożywanie dużej ilości ryb, co ma znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu. Dzięki zdrowym kwasom dzieci lepiej przyswajają wiedzę, są mniej agresywne i łatwiej zasypiają, co zostało udowodnione w badaniach naukowych. Lekarze zalecają nawet ryby przy ADHD dzieci, co ma zmniejszać objawy schorzenia.

Najzdrowsze ryby dla niemowląt

pstrąg

Nie wszystkie znane nam ryby są zdrowe i bezpieczne dla dziecka. Wiele z nich zawiera szkodliwe dioksyny, które niekorzystnie działają na ludzki organizm. Jedząc je, w rezultacie dotaczamy organizmowi zbędne składniki, które nie wspomagają jego pracy, a wręcz mu szkodzą. Odradza się spożywanie takich ryb jak panga, mintaj czy łosoś bałtycki. Do diety niemowlaka warto więc wprowadzić ryby oceaniczne, które nie są zanieczyszczone. Dorsz, morszczuk, łosoś norweski, węgorz czy pstrąg będzie odpowiedni. W ciągu tygodnia, dwie porcje ryby po 150 g powinny znaleźć swoje miejsce w diecie. Najlepiej podawać je przyrządzone na parze, pieczone w folii czy duszone z warzywami.

Porcja ryby będzie zdrowym produktem w diecie każdego dziecka. Podawajmy więc naszym pociechom to co najlepsze, ale przede wszystkim zdrowe i w pełni bezpieczne.

Katarzyna Antos