substancja słodząca

Wygląda i smakuje jak cukier a jednak jest o wiele zdrowszy. Ksylitol stał się bardzo popularny wśród substancji słodzących. Co warto o nim wiedzieć?

Ksylitol – alkohol cukrowy

Alkohole cukrowe pobudzają receptory odpowiedzialne za odczuwanie słodkiego smaku. Ksylitol to pochodna ksylozy. Występuje w formie naturalnej w różnych roślinach. Ludzki organizm także produkuje jego minimalną ilość, podczas przemian metabolicznych. Zawiera 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier. Często jest wykorzystywany do produkcji słodyczy, produktów dla diabetyków oraz do higieny jamy ustnej.

Właściwości ksylitolu

Ksylitol jest substancją słodzącą, ale nie powoduje próchnicy, tak jak zwykły cukier. Dzięki temu nie szkodzi zdrowiu. Ma niski indeks glikemiczny, więc nie zwiększa poziomu insuliny we krwi, dlatego produkty z ksylitolem są polecane diabetykom. Jego spożywanie nie przynosi szkodliwych efektów. To substancja odpowiednia nie tylko dla cukrzyków, ale także osób z nadwagą czy otyłością. Mniejsza ilość kalorii pozwala na jego spokojne stosowanie. Bakterie powodujące próchnicę, żywią się glukozą, więc w przypadku żucia gumy z ksylitolem, zwiększamy ochronę naszej jamy ustnej. Jeśli chodzi o właściwości stomatologiczne, ksylitol zwiększa ilość wydzielanej śliny oraz obniża jej kwasowość, co zapobiega degradacji szkliwa zębów. Popularny obecnie słodzik walczy także z bakteriami, odpowiedzialnymi za infekcje uszu u dzieci, więc tym bardziej warto go stosować. Działa podobnie jak rozpuszczalny błonnik, więc może mieć działanie prebiotyczne.

Toksyczny dla psów

Choć ksylitol wykazuje wiele cennych właściwości u ludzi, szkodzi naszym pupilom. Organy psów przyjmują ksylitol jak glukozę, co może wywołać hipoglikemię. Spadek cukru we krwi u czworonoga może zakończyć się niewydolnością wątroby śmiercią. Nawet niewielka ilość tej substancji może być niebezpieczna dla zwierzaka. W przypadku zjedzenie przez niego ksylitolu, należy zabrać go natychmiast do weterynarza.

Zdrowy słodzik

ksylitol

Ksylitol z powodzeniem zastąpi nam cukier. Nie musimy martwić się o jego przedawkowanie czy szkodliwe działanie. To zdrowy słodzik, który jest bezpieczny dla człowieka. Dzięki różnym właściwościom, może korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Badania potwierdzają jego pozytywne działanie. Jeśli nie możemy żyć bez słodkiej kawy czy herbaty, zdecydowanie lepszą substancją słodzącą niż tradycyjny cukier, będzie właśnie ksylitol.

Katarzyna Antos