smażony ryż

Zapiekanka ziemniaczano-szpinakowa

Składniki:
15 sztuk małych ziemniaków
500 g świeżego szpinaku
80 g sera feta
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
2 jajka
100 ml śmietany 18%
1 łyżeczka papryki
sól, pieprz

Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie. Umyty i osuszony szpinak przysmażamy przez chwilę na maśle. Ziemniaki kroimy w grubsze plastry i układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Na ziemniaki kruszymy ser feta i nakładamy szpinak oraz pokrojony cienko czosnek. Na wierzch układamy kolejną warstwą ziemniaków. Sos przygotowujemy ze śmietany, jajek i przypraw. Mieszanką polewamy zapiekankę i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Pieczony kalafior z sosem jogurtowym

pieczony kalafior

Składniki:
1 kalafior
1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
curry
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Przygotowanie:
Różyczki kalafiora podgotowujemy w osolonej wodzie. Następnie przekładamy je na blachę i posypujemy przyprawą curry. Kalafiora pieczemy w piekarniku, aż będzie chrupiący i zarumieniony. Sos przygotowujemy z jogurtu naturalnego, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli oraz pieprzu. Upieczonego kalafiora możemy maczać w przygotowanym sosie.

Katarzyna Antos