alergia pokarmowa

Uczulenie na pokarmy może mieć różne oblicza. Tego typu alergie występują coraz częściej. Wiedza na temat problemu i świadomość zagrożenia pozwolą na skuteczniejsze radzenie sobie z objawami alergii pokarmowej.

Alergia pokarmowa

Ten rodzaj alergii jest odpowiedzą organizmu na to, co spożywamy. W przypadku opóźnionej reakcji na produkty pokarmowe, mowa o nietolerancji pokarmowej. Uczulenie na jedzenie może być pierwszą manifestacją atopii, czyli genetycznej skłonności organizmu, która najczęściej uaktywnia się w dzieciństwie. Do reakcji alergicznych dochodzi wówczas na skutek niedojrzałych układów pokarmowych i immunologicznych dzieci. Do alergii przyczyniają się czynniki genetyczne, uszkodzenia bariery jelitowej oraz substancje, znajdujące się w spożywanych przez nas produktach. Choć w naszym kraju najczęściej uczula mleko krowie i produkty, które je zawierają, coraz więcej pokarmów dołącza do długiej listy alergenów pokarmowych.

Objawy alergii

Objawy alergii pokarmowej nie dotyczą tylko samego układu pokarmowego. Wiadomo, że takie sygnały jak zaparcia, biegunki czy refluks żołądkowo-przełykowy mogą świadczyć o uczuleniu. Jednak do najczęściej występujących objawów należy dodać jeszcze alergiczny nieżyt nosa, astmę, pokrzywkę, atopowe zapalenie skóry czy alergiczne zapalenie spojówek. Mogłoby się wydawać, że to bardziej sygnały zwiastujcie alergię skórna, ale niestety pojawiają się one także po zjedzeniu produktów pokarmowych. Oprócz nich obserwuje się również objawy ze strony innych układów ludzkiego organizmu.

Wstrząs anafilaktyczny

alergia

Wstrząs anafilaktyczny jest najgroźniejszym objawem alergii pokarmowej. Może skutkować śmiercią alergika. Przy wstrząsie mamy do czynienia z objawami ogólnoustrojowymi, czyli takimi, które jednocześnie dotykają różnych układów ciała. Po zjedzeniu alergenu może pojawić się spadek ciśnienia krwi, przyśpieszenie pracy serca, duszności czy nagła utrata przytomności. Ratunkiem w takiej sytuacji jest natychmiastowe podanie adrenaliny. W niektórych przypadkach może być konieczne udzielenie fachowej pomocy medycznej, szczególnie przy braku przytomności i zatrzymaniu akcji serca.

Alergie pokarmowe bywają łagodne ale także całkiem niebezpieczne dla zdrowia i życia. Alergicy muszą być ostrożni przy codziennym odżywianiu. Nawet niewielka ilość alergenu w pokarmie może doprowadzić do pojawienia się reakcji alergicznych. Nie pozostaje więc nic innego jak rozsądne komponowanie diety i uważne zakupy produktów spożywczych czy gotowych dań.

Katarzyna Antos