Szacuje się, że już 58 milionów Europejczyków boryka się z alergią pokarmową, która u poszczególnych osób różni się stopniem nasilenia, w skrajnych przypadkach kontakt nawet z niewielką dawką alergenu może zakończyć się śmiercią. Choć z uczuleniem na składniki pokarmowe najczęściej borykają się dzieci, problem ten może dotknąć każdego z nas praktycznie z dnia na dzień.
W przypadku alergii mamy do czynienia z niewłaściwą reakcją układu immunologicznego, organizm traktuje niegroźną substancję np. składnik diety jako potencjalne zagrożenie i uruchamia kaskadę reakcji mającą na celu unicestwienie „obcego”. Alergia pokarmowa przez wiele osób jest błędnie utożsamiana z nietolerancją pokarmową. Tymczasem u źródeł tych dwóch przypadłości leżą zupełnie inne czynniki. Alergia pokarmowa wynika z nadmiernej reaktywności systemu odpornościowego, podczas gdy nietolerancja pokarmowa wynika z niedoboru określonego enzymu trawiennego np. laktazy odpowiedzialnej za rozkład cukru mlecznego. Z uczulenia na składniki diety można z czasem wyrosnąć. Niestety, nietolerancja pokarmowa pozostaje z nami na całe życie. Do najczęściej spotykanych alergenów pokarmowych zalicza się soję, seler, orzeszki ziemne, białka mleka krowiego, jaja kurze, pomidory, ryby i owoce morza. Objawy alergii pokarmowej mogą przybierać różną postać i stopień nasilenia. Aby zrozumieć, że świąd, który raczej przypisywalibyśmy alergii kontaktowej, może mieć związek z naszą dietą, należy uświadomić sobie, że każda alergia jest reakcją ogólnoustrojową. W związku z tym u osób uczulonych na składniki pokarmowe mogą pojawić się zarówno dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (biegunka, nudności, wymioty, wzdęcia), jak i zmiany skórne, mrowienie języka czy zaburzenia oddychania
Dieta eliminacyjna – pierwszy krok w leczeniu uczulenia na pokarmy
W przypadku zdiagnozowania alergii pokarmowej konieczne jest wprowadzenie diety eliminacyjnej. Polega ona na wykluczeniu z menu składników, które powodują dokuczliwe dolegliwości i są źle tolerowane przez organizm.. Dieta eliminacyjna może mieć charakter stały lub okresowy. Bardzo często zdarza się, że po pewnym czasie chory może ponownie włączyć do swojej diety produkty, który niegdyś go uczulały. Celem diety eliminacyjnej jest zmniejszenie reaktywności układu odpornościowego na dany składnik i zredukowanie ryzyka wystąpienia reakcji pseudoalergicznych. Aby dieta eliminacyjna nie wpłynęła negatywnie na zdrowie chorego konieczne jest zastąpienie pokarmów powodujących niepożądane reakcje produktami o równoważnej zawartości składników odżywczych.
Dieta eliminacyjna odgrywa kluczową rolę w leczeniu alergii pokarmowej u niemowląt, dzieci i osób starszych. Nie należy jednak ograniczać się wyłącznie do niej. Aby leczenie uczulenia na produkty spożywcze przebiegło pomyślnie, do problemu należy podejść w sposób kompleksowy. Przede wszystkim w leczeniu alergii pokarmowej nie należy zapominać o praprzyczynie dolegliwości towarzyszących temu schorzeniu. Wbrew obiegowej opinii przyczyną uczulenia na mleko nie jest wcale mleko, lecz nieszczelna bariera jelitowa.
Bakterie kwasu mlekowego, czyli uderzamy w źródło alergii
U osób, które zmagają się z alergią pokarmową, obserwuje się rozluźnioną i nieszczelną barierę jelitową. To właśnie ona stanowi swego rodzaju „drzwi”, przez które alergeny i bakterie chorobotwórcze przedostają się do organizmu. Szczelność owej bariery można poprawić poprzez kolonizację jelit „dobrymi” bakteriami kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus. Odgrywają one kluczową rolę w prawidłowym rozwoju i dojrzewaniu układu pokarmowego i immunologicznego. W przypadku dzieci, które nie mogły być karmione piersią lub przyszły na świat w wyniku cesarskiego cięcia, w celu prawidłowego kształtowania systemu odpornościowego maluszka, zaleca się podawanie preparatów z dobroczynnymi bakteriami.
Przykładem preparatu zawierającego żywe i starannie wyselekcjonowane szczepy bakterii kwasu mlekowego, jest preparat Latopic®. Bakterie kwasu mlekowego są nieocenionym sprzymierzeńcem w walce z alergią, ponieważ hamują odpowiedź alergiczną i łagodzą towarzyszące jej objawy. Skuteczność działania doustnego produktu Latopic® obejmuje także eliminację bakterii chorobotwórczych i „uszczelnienie” ściany jelita. Badania naukowe potwierdziły, iż modyfikacja składu mikroflory jelitowej może odgrywać kluczową rolę w leczeniu alergii. Jest to niezwykle ważne zwłaszcza w okresie, gdy kształtowaniu ulega ekosystem jelitowy, czyli w pierwszych dwóch latach życia. Preparat Latopic® jako jedyny na rynku zawiera polskie szczepy bakterii kwasu mlekowego przebadane na polskich dzieciach, w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry. Jest to niezwykle istotne, ponieważ preparaty przynoszące świetne rezultaty za granicą, w Polsce mogą nie wykazywać efektów klinicznych. Skład mikroflory jelitowej różni się w zależności od zamieszkiwanej szerokości geograficznej, wynika to m.in. z różnic w sposobie odżywiania.
Latopic® nie tylko wspomaga organizm w walce z alergią, może też okazać się nieocenionym wsparciem dla osób borykających się z nietolerancją laktozy. Wykazano, iż w miarę upływu czasu w organizmie człowieka zmniejsza się synteza laktazy – enzymu uczestniczącego w rozkładzie laktozy. Osoby starsze bardzo często borykają się z niedoborem tego enzymu. Badania laboratoryjne potwierdziły wysoką aktywność fermentacyjną szczepów bakterii kwasu mlekowego wchodzących w skład doustnego preparatu Latopic®. Szczepy bakterii zawarte w omawianym produkcie wytwarzają enzymy odgrywające kluczową rolę w rozkładzie laktozy, zatem ich przyjmowanie przez osoby z nietolerancją cukru mlecznego jest w pełni uzasadnione. Zarówno ludzie starsi, których organizm utracił zdolność syntezy laktazy, jak i dzieci, które od urodzenia cierpiały z powodu braku tego enzymu, muszą mieć zapewnioną odpowiednią podaż wapnia odpowiedzialnego za wytrzymałość mechaniczną kości. Osoby te nie powinny całkowicie rezygnować z nabiału, w ich diecie nie może zabraknąć mlecznych wyrobów fermentowanych takich jak jogurt i kefir, które charakteryzują się śladową zawartością laktozy oraz doustnego produktu Latopic® zawierającego szczepy bakterii rozkładające cukier mleczny.
Emolienty – zwalczamy zewnętrzne objawy alergii pokarmowej
W związku z tym, iż alergie mają charakter ogólnoustrojowy, uczuleniu na pokarmy mogą towarzyszyć zmiany skórne, zaczerwienienie, suchość i świąd. W celu złagodzenia dokuczliwych dolegliwości należy stosować emolienty, czyli preparaty o działaniu natłuszczającym, które ograniczają przeznaskórkową utratę wody i tym samym wykazują pośrednie działanie nawilżające. Przykładem produktów pomocnych w walce ze skórnymi objawami alergii pokarmowej jest linia emolientów Latopic®, w jej skład wchodzi 5 kosmetyków: emulsja do kąpieli, emulsja do ciała, krem do twarzy i ciała, regenerujący krem do rąk oraz żel do mycia ciała i włosów. To jedyne tego typu preparaty dostępne na rynku zawierające metabolity bakterii kwasu mlekowego o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, które ograniczają rozwój gronkowca złocistego stanowiącego główną przyczynę nadkażeń bakteryjnych u alergików. Ponadto emolienty Latopic® dzięki zawartości dwóch składników o działaniu przeciwświądowym skutecznie łagodzą świąd, który prowokuje chorego do drapania. Więcej informacji nt. produktów Latopic® znajduje się na stronie internetowej http://www.latopic.pl/
Tekst sponsorowany