alergia-na-gluten

Niektóre alergie bardzo łatwo pomylić z nietolerancją danych produktów. Jak odróżnić alergię na gluten od nietolerancji?

Gluten – roślinne białko

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych. Występuje w znanych zbożach takich jak pszenica, żyto czy jęczmień. Te roślinne białko znajdziemy nie tylko w pieczywie, makaronach i ciastach ale także wielu innych produktach, nawet mięsnych. Gluten jest przyczyną zarówno alergii jak i nietolerancji pokarmowych. Te dwa schorzenia, czasem ciężko właściwie zdiagnozować.

Alergia na gluten

Najsilniej działającym alergenem jest gluten pszennych. Poprzez ogromną ilość produktów zawierających to białko, liczba osób z alergią na gluten wciąż rośnie. Alergia na gluten występuje natychmiast po kontakcie z alergenem. Objawy uczulenia zwykle dotyczą problemów z oddychaniem oraz z sercem. Bardzo często pojawiają się także wymioty i biegunki.

Nietolerancja glutenu

Nietolerancja pokarmowa to nadwrażliwość na dany produkt. Organizm, który nie przyjmuje produktu spożywczego wysyła powtarzające się sygnały. W przypadku nietolerancji glutenu, najczęściej pojawiającymi się objawami są bóle brzucha, migreny i zaczerwienienia skóry. Także zaparcia i bóle reumatyczne mogą wskazywać na nietolerancję pokarmową. Schorzenie może ujawnić się nawet cukrzycą. Właściwa diagnoza może być bardzo trudna. Przyczyn schorzenia szuka się wszędzie, Zarówno w genach jak i zanieczyszczeniu środowiska. Rodzaj spożywanych pokarmów i dbałość o higienę – wszystko może mieć wpływ na nietolerancję pokarmową.

Właściwa diagnoza

nietolerancja-glutenu

W postawieniu właściwej diagnozy pomogą testy skórne, z krwi lub kału. Pozwolą ustalić czy mamy do czynienia z alergią na gluten czy nietolerancją na to białko. Dzięki nim, będziemy mogli dokładnie wykluczyć szkodliwe alergeny z diety. Objawy alergii mogą być groźne dla naszego zdrowia. Nietolerancja wymaga niestety uważnego sprawdzania etykiet produktów. Takie schorzenie należy leczyć. Lekceważenie go, może prowadzić do wyniszczenia organizmu i nieodwracalnych zmian, szczególnie w układzie pokarmowym.

Alergia na gluten czy nietolerancja – obydwa schorzenia mogą niekorzystnie wpłynąć na zdrowie naszego ciała i organizmu. Odpowiednia diagnoza pomoże odróżnić chorobę, ułatwiając tym samym jej skuteczne leczenie i nasze codzienne funkcjonowanie.