Majówka nieodłącznie związana jest z grillowaniem. Z wielką przyjemnością wybieramy się na grilla czy piknik zorganizowany w plenerze. Zabieramy ze sobą liczne smakołyki, które zajadamy ze smakiem. Osoby uczulone na gluten mogą wykorzystać pyszne i proste przepisy, które umilą majowy czas. Bezglutenowa majówka może być wyjątkowo smaczna. Sprawdźcie sami!
Długi weekend bez glutenu
Gluten to popularny alergen. Białko zbożowe jest obecne w wielu produktach, takich jak mąka, makaron czy gotowe sosy w proszku. Alergia na gluten objawia się różnymi dolegliwościami, głównie ze strony układu pokarmowego. Osoby uczulone na gluten muszą przestrzegać specjalnej diety bezglutenowej, polegającej na wykluczeniu produktów, zawierających szkodliwy alergen. Podczas majówki chętnie eksperymentujemy w kuchni i wybieramy się na plenerowe spotkania z bliskimi. W tym roku możemy zaskoczyć alergików pysznymi przepisami na bezglutenowe dania, idealnymi na piknik czy imprezę w ogrodzie.
Sałatka z quinoa
Składniki:
- 1/2 filiżanki bezglutenowej quinoa
- 1 ogórek kiszony
- 1 pieczony burak
- 100 g sera koziego
- biała część pora
- mała kiść winogron
- garść migdałów lub orzechów włoskich
- 1/3 szklanki prażonych pestek dyni
- świeża pietruszka
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ser kroimy, a quinoa wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Odsączamy i odstawiamy. Buraka obieramy i kroimy w kostkę, pora i ogórka również. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy odrobinę oliwy i doprawiamy do smaku. Sałatkę przekładamy do zamykanych słoiczków i dekorujemy natką pietruszki.
Jaglane gofry
Składniki:
- 170 g kaszy jaglanej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 jajka
- 50 ml oleju
- 60 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
Kaszę prażymy i mielimy na mąkę. Suche składniki i mokre mieszamy w osobnych naczyniach. Następnie miksujemy je ze sobą. Ciasto odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie pieczemy gofry na rozgrzanej gofrownicy. Po wystudzeniu będziemy mogli zabrać je ze sobą w plener, wraz z ulubionymi dodatkami.
Bułki z oliwkami
Składniki:
- 250 g mąki bezglutenowej
- 12 g świeżych drożdży
- 200 ml letniej wody
- 3 łyżki oleju
- czarne oliwki
- jajko
Przygotowanie:
Z odrobiny mąki, drożdży i wody przygotowujemy zaczyn na ciasto drożdżowe, który odstawiamy na kilkanaście minut. Z mąki, wody i zaczynu przygotowujemy ciasto, które po wyrobieniu odkładamy do wyrośnięcia. Mokrymi dłońmi formujemy bułeczki, do każdej dodajemy kilka oliwek. Bułki smarujemy olejem i ewentualnie roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ciasteczka owsiane
Przygotowanie:
- 100 g marchewki
- 100 g płatków owsianych
- 100 g mąki bezglutenowej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 jajko
- olejek waniliowy
- 100 ml miodu
Przygotowanie:
Płatki, mąkę, proszek i cynamon łączymy w misce. W osobnym naczyniu mieszamy jajko, tłuszcz, wanilię oraz miód. Suche składniki łączymy z mokrymi i dodajemy startą marchewkę. Formujemy ciastka na blaszce i pieczemy przez ok. 12 minut w temperaturze 170 stopni.
Katarzyna Antos