Alergia pokarmowa na warzywa

Alergia  pokarmowa na warzywa

O ile leczenie alergii pokarmowej na takie pokarmy jak na przykład czekolada jest dla nas w pewnym sensie korzystne – z uwagi na to, że nie możemy spożywać pustych kalorii, o tyle alergia na warzywa nie jest obojętna dla naszego zdrowia.

Jak leczyć alergię?

Leczenie każdego rodzaju alergii polega na wyeliminowaniu szkodliwych pokarmów z pożywienia – a dieta pozbawiona warzyw jest niezdrowa. Jakie warzywa prowadzą najczęściej do alergii? Dobrym przykładem jest na przykład seler. Osoba uczulona po jego spożyciu może odczuwać szereg niekorzystnych objawów – takich jak wysypka, pokrzywa, a nawet różnego rodzaju obrzęki. Warto pamiętać, że alergia prawie zawsze dotyczy kilku warzyw – a nie tylko samego selera. Alergii na to warzywo może towarzyszyć nietolerancja marchewki lub nawet kopru włoskiego. Częstym objawem alergii na warzywa są zaczerwienione usta i ich okolice, które występuje zaraz po ich spożyciu i pozwala na łatwe wykrycie winowajcy. W takim przypadku musimy unikać danego warzywa we wszelkich postaciach.

*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: