Soja to popularna roślina strączkowa, którą z łatwością dostaniemy w większości sklepów. Wraz ze wzrostem dostępności i zwolenników tej rośliny, coraz częściej jest diagnozowana alergia pokarmowa na soję.
Soja czyli roślina z długą tradycją
Od wielu lat są znane właściwości odżywcze soi. Dzięki zawartości białka roślinnego, dostarcza niezbędnych składników zdrowej diety. Może zastąpić nam mięso, więc jest chętnie spożywana przez osoby na specjalnej diecie lub wegetarian. Soja stanowi podstawę w wielu kuchniach. Wytwarza się z niej mąkę, płatki czy olej. Odpowiednio przygotowana soja jest znakomitym dodatkiem do wielu potraw. Z powodzeniem możemy podawać ją w towarzystwie warzyw i aromatycznych sosów.
Alergia pokarmowa na soję
Uczulenie na soję bardzo często występuje jako alergia krzyżowa na pyłki brzozy. Dlatego osoby uczulone na soję muszą unikać wdychania pyłków tego drzewa. Uczulają białka sojowe a właściwie proteiny w nich zawarte. Najbardziej szkodliwa jest soja w naturalnej postaci. Najmniej uczula sos sojowy czy miso, czyli sfermentowana postać soi. Wyróżniamy dwa rodzaje alergii na soję. Pierwsza z nich to pierwotna, która występuje po spożyciu mleka sojowego. Może objawić się biegunką, nudnościami czy wymiotami. Niekiedy dotyka także skóry, wywołując podrażnienia. W najgorszym przypadku może pojawić się wstrząs anafilaktyczny. Ten typ alergii można często zaobserwować u niemowląt, którym podaje się mleko zastępcze. W przypadku alergii wtórnej, mamy styczność z pyłkami brzozy, czyli wspomnianym uczuleniem krzyżowym. Reakcje alergiczne mogą być nieoczekiwane. Właściwości alergizujące soi zwykle zanikają dopiero po 4 godzinach jej gotowania, dlatego uczuleni powinni uważać na spożywane dania. Ten typy występuje także znacznie częściej niż alergia pierwotna.
Objawy alergii na soję
Do najczęściej obserwowanych objawów alergii na soję zaliczamy pieczenie w ustach, podrażnienia gardła, obrzęk krtani,warg i języka czy nawet duszności. U alergików mogą pojawić się problemu z układem pokarmowym czy skórą, w postaci pokrzywki i świądu. Niebezpiecznym objawem alergii pokarmowej na soję jest wstrząs anafilaktyczny.
Alergia pokarmowa na soję ma dwa oblicza. Objawy mogą być niepokojące i uciążliwe, a w przypadku wstrząsu nawet śmiertelnie groźne. Wystarczy jednak unikać produktów spożywczych zawierających soję w codziennej diecie. Dzięki temu unikniemy kłopotów zdrowotnych, związanych z alergią.
Katarzyna Antos