Alergia pokarmowa na ryby


Sebastian Coman Photography z Unsplash
Sebastian Coman Photography z Unsplash

Polacy spożywają dość mało ryb, mimo tego, że są zdrowe. Alergia pokarmowa na ryby może jeszcze bardziej zniechęcić do ich spożywania. W przypadku stwierdzenia tej nieprawidłowości układu immunologicznego konieczne jest unikanie rybiego mięsa w każdej postaci.

Reakcja krzyżowa.

Charakterystyczną cechą w przypadku uczulenia na ryby, jest reakcja krzyżowa. Jeśli będziesz uczulony na jeden rodzaj ryby, jest bardzo prawdopodobne, że będą ci szkodzić również inne gatunki, niezależnie od tego, czy są słodkowodne, czy żyją w morzu.Alergeny rybne są silnymi substancjami, a dolegliwości niepokojąco często zaczynają się w układzie oddechowym człowieka. Osoba uczulona po zjedzeniu ryby może odczuwać duszność lub mieć inne problemy z oddychaniem. Równie często pojawia się ból brzucha oraz biegunka, najczęściej kilka godzin po zjedzeniu ryby. Objawy skórne występują w dużym nasileniu – są to pokrzywka oraz rumień, która jest bardzo swędząca. Uczulenie na ryby może być powiązane z katarem nieżytowym nosa oraz zapaleniem spojówek.

*Treści zawarte na serwisie Alergie-pokarmowe.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Alergie-pokarmowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: